ELEKTROVOJVODINA INVESTIRA 20 MILIONA EVRA U ENERGETSKI SISTEM

Izvor: Kurir, 06.Nov.2011, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ELEKTROVOJVODINA INVESTIRA 20 MILIONA EVRA U ENERGETSKI SISTEM

NOVI SAD- Direktor Elektrovojvodine Tihomir Simić izjavio je da je to preduzeće, koje posluje u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS), za narednu godinu obezbedilo 20 miliona evra za modernizaciju elektroenergetskog sistema u Vojvodini.

Simić je u intervjuu za novosadski Dnevnik rekao da je Elektrovojvodina sredstva obezbedila iz sopstvenog poslovanja i da se prilikom planiranih investicija neće kredino zaduživati kod banaka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
"Na kraju prošle godine imali smo minus od 1,5 milijardi dinara, dok smo sada na devetomesečnom preseku u plusu oko 500 miliona. Naše preduzeće je među veoma malim brojem firmi u Srbiji koje može da se razvija na bazi realnog poslovanja, bez zajmova, koji su za nas u ovom trenutku nepotreban trošak", ocenio je Simić.

Prema njegovim rečima, deo sredstava za modernizaciju elektroenergetskog sistema na teritoriji Vojvodine biće iskorišten i za podršku razvoja obnovljivih izvora energije.

"Moramo biti potpuno spremni da pružimo podršku razvoju obnovljivih izvora energije tako što ćemo sistem pripremiti za prihvat svakog kilovat-sata proizvedenog u vetrogeneratorima, hidroenergetskim objektima, solarnim i elektranama koje rade na biomasu", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, energetski potencijal kojim Srbija raspolaže do sada nije iskorišćen "zbog ukupne neorganizovanosti i odsustva sistemskog pristupa rešavanju uočenih problema", a malo je ulagano i u razvoj novih energetskih tehnologija i njihovo uvođenje u praktičnu primenu.

"Ako želimo napred, moramo obezbediti uslove za izgradnju obnovljivih izvora energije, naravno čistim tehnologijama, i učiniti sve što možemo na planu povećanje energetske efikasnosti, jer to su najvažniji preduslovi našeg daljeg privrednog razvoja", dodao je Simić.

Govoreći o poslovanju Elektrovojvodine Simić je rekao da je do pozitivnih rezultata firma došla zahvaljujući povećanju efikasnosti i efektivnosti rada, ali i pojačanoj borbi protiv gubitaka električne energije koji na nivou celog EPS-a nanose štetu merenu milijardama dinara.

"Samo aktivnostima usmerenim na smanjenje krađe struje stvorili smo resurs od preko 300 miliona dinara, koji je automatski bio usmeren ka razvoju. Tako su isfinansirani mnogi projekti, poput najsavremenijeg dispečerskog centra u Evropi", rekao je Simić.

Direktor Elektrovojvodine je rekao i da trenutan dug domaćinstava tom preduzeću iznosi 3,6 milijardi dinara, dok im privreda duguje 6,3 milijarde, zbog čega su protiv mnogih potrošača podnete tužbe.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.