Domaćinstva ostala verna EPS-u

Izvor: Politika, 16.Apr.2015, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaćinstva ostala verna EPS-u

Gotovo nijedan od 3,5 miliona vlasnika brojila u Srbiji nije promenio snabdevača električnom energijom

Slobodno tržište električne energije nije zavelo domaće potrošače struje, jer se nijedno od 3,5 miliona domaćinstava nije opredelilo za nekog od privatnih trgovaca strujom iako su na to imali pravo od 1. januara ove godine. Najveći razlog za to je, bez sumnje, najpovoljnija cena kilovata za domaćinstva koju nudi ovo javno preduzeće.

Pojedini potrošači se, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << međutim, ne slažu s tim, pa su se pismom javili „Politici” s molbom da im se objasni odakle „privatnim trgovcima niža cena struje od EPS-a i kako to isto ne može da ponudi i ovo javno preduzeće? ”

Sumnju, da su EPS-ovi kilovati najjeftiniji, čitaoci pravdaju time što je privatni trgovac strujom, firma „Vuković 1967” iz novosadskog Veternika (ima oko 20.000 kupaca struje) prodavao struju jeftinije od EPS-ove, a nedavno mu je Agencija za energetiku privremeno oduzela licencu za rad.

U Agenciji za energetiku potvrđuju da je firma „Vuković 1967.” ostala bez licence, ali ne zato što je nudila nižu cenu, nego zato što je jednu cenu iskazivao u računima, a drugu imao u ugovoru o snabdevanju.

Osim toga, ovaj privatnik nije prodavao struju domaćinstvima, već velikim potrošačima i to za oko 0,01 evro centi jevtinije. Kada su, međutim, potrošači sabrali sve troškove (distribucije, prenosa), „privatni” kilovat-sat bio je skuplji zbog čega su se potrošači žalili, jer su im stizali računi veći od onih koje su očekivali.

Oni koji su odmah prihvatili nižu ponuđenu cenu nisu pažljivo čitali sitna slova u ugovoru, jer bi inače shvatili da im krajnja cena neće biti niža od EPS-ove, pa je ispalo „da je jedno u izlogu, a drugo u radnji”.

Cenu struje za velike potrošače formira tržište i ona varira zavisno od cena na evropskim berzama. Bilo je dana kada je megavat-sat bio i 80 evra, a sada je 35 do 40 bez troškova prenosa. U takvim okolnostima bilo je moguće ponuditi nižu cenu potrošačima.

U slučaju građana koje EPS snabdeva strujom, cenu određuje Agencija za energetiku na predlog EPS-a, i to je javno regulisano snabdevanje. Dakle, cena se ne formira na osnovu berzanskih cena.

Upitan da li cena struje kod privatnih licenciranih trgovaca može biti niža od EPS-ove, Slobodan Ružić, bivši pomoćnik ministra energetike, kaže, da može, ali samo kod potrošača na visokom i srednjem naponu, ali ne i kod domaćinstava.

– Cena EPS-ove struje je u 95 odsto slučajeva najpovoljnija i za velike potrošače, ali se dešava da u nekom trenutku bude veća i to najčešće ukoliko je došlo do dnevnih promena na berzi ili naglog pada cene struje, a Upravni odbor EPS-a je pre toga odlučio da se kilovat-čas prodaje po šest evrocenti, a on može da bude i 4,5 evrocenti, objašnjava Ružić.

Kod domaćinstva je ta matematika nemoguća. Onaj ko bi promenio EPS za nekog privatnog trgovca plaćao bi za 30 do 40 odsto skuplju struju, zato i nema domaćinstva koje je promenilo EPS kao snabdevača, zaključuje Ružić.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 16.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.