Direktori mesečno troše do 10.000 evra

Izvor: Blic, 22.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktori mesečno troše do 10.000 evra

Direktor EPS-a mesečno može da potroši do 10.000 evra, a ostali rukovodioci ove firme do 6.000 evra. Prvi čovek „Skijališta" i njegov zamenik imaju na raspolaganju po 600.000 dinara, a šest pomoćnika po 270.000 dinara mesečno. U Elektroprivredi, Skijalištima i Elektromreži limit za trošenje po kompanijskoj platnoj kartici odredile su banke, a ne ova preduzeća.

U Elektroprivredi kažu da je zbog štednje u poslednjih šest meseci zabranjena upotreba kartica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a u prethodnom periodu niko nije trošio koliko je mogao. Visoki limit posledica je odluke banke, kojoj je, kako navode, uvek u interesu da bude što veći. Kartica sme da se koristi isključivo u službene svrhe, uveravaju u EPS. Na pitanje da li je to pomalo uopštena odredba, oni odgovaraju da se „svaki račun proverava i mora da se opravda, i tek kada se utvrdi da je trošak opravdan, priznaje se na teret preduzeća". U „Skijalištima" imaju sličan odgovor. Kartice se slabo koriste, a namena je strogo definisana pravilnikom UO. Desetak rukovodilaca Elektromreže „plastiku" koristi isključivo u poslovne svrhe prilikom putovanja u inostranstvo, uveravaju iz ove firme, a niko ne koristi maksimalan limit koji je dobijen od banke.

Sva javna preduzeća mogu da dobiju biznis ili kompanijske kartice, čiji računi su u stvari računi kompanije. Mogu se koristiti za plaćanje roba i usluga, od poklona preko kafanskih računa, do avionskih karata i prenoćišta u inostranstvu.

„Jat ervejz" i „Putevi Srbije" određivanje limita nisu ostavili bankama. Svi osim direktora imaju pravo da mesečno potroše najviše 8.000 dinara u zemlji i 1.000 evra u inostranstvu mesečno. Direktor u zemlji može da potroši 60.000 dinara. U „Jatu" kažu da kartice mogu da se koriste isključivo za službena putovanja i reprezentaciju sa poslovnim partnerima u zemlji i inostranstvu. Interesantno je da svaki trošak mora da bude opravdan originalnim fiskalnim računom. Teret provere preuzeo je Saša Vlaisavljević, v. d. direktor, u saradnji sa stručnim službama. Nije jasno samo ko kontroliše njega.

U „Putevima" izgleda da su se kasno dosetili blagodeti plaćanja karticom, pa su ih uveli tek novembra prošle godine. Limit je određen na 20.000 dinara i, kako tvrde u ovom preduzeću, nije ga moguće prekoračiti. Činjenica da nepotrošeni deo nije moguće preneti u sledeći mesec ne mora da znači da se time pospešuje štednja, već trošenje. Povlašćeni putari „plastiku" isključivo mogu da koriste za plaćanje ugostiteljskih usluga.

Sličnu obavezu kao njegov kolega u „Jatu" za sebe je odredio i direktor „Pošte" Goran Ćirić. Rukovodioci „Pošte" moraju da dobiju saglasnost direktora kako bi plaćali troškove putovanja i reprezentacije u zemlji i inostranstvu. U ovoj firmi nisu hteli da otkriju da li postoje limiti za trošenje, kao i u „Železnicama Srbije". Direktor je, dodaju u ovom preduzeću, dao nalog da se broj korisnika smanji.

Očigledno da se stvari nisu puno promenile iz vremena direktora Šojića koji je na pitanje ko će da plati kafanski račun, odgovorio: „Pa, preduzeće. Ja ne radim ovo zbog mene, već zbog preduzeće!" Umesto potpisivanja računa, sada se koriste bankarske kartice, sa ili bez limita. Građani moraju da veruju da se sve troši po propisu jer ne postoji spoljna kontrola.

Vlada traži da javna preduzeća, ali i državne agencije, u cilju štednje utvrde kriterijume za korišćenje reprezentacije, službenih vozila i platnih kartica. Osim namere, sve ostalo je promašeno jer kriterijume i sada ima većina preduzeća. Kontrola, pod uslovom da je žele u Vladi, lako je sprovodljiva jer banka može da dostavi listing na kome se vidi šta je i gde kupovano ili plaćano.



Broj kartica

EPS 18

Skijališta 8

Jat 5

Putevi 8

Pošta 14

Železnice 8

Kriju podatke


Pojedina javna preduzeća nisu htela ni da odgovore na pitanja „Blica nedelje" o korišćenju kompanijskih kartica, a svetao primer su „Srbijašume" gde nema ove povlastice. Podatke nisu dostavili „Aerodrom", „Srbijagas" i „Srbijavode".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.