Da li EPS nezakonito obračunava kamate

Izvor: Politika, 21.Nov.2013, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li EPS nezakonito obračunava kamate

Centar za zaštitu potrošača Forum optužio je ovo javno preduzeće da naplaćuje nepostojeće dugove i da nepravilnim obračunom kamate uvećava račune za struju 60 do 70 odsto

Dugovi građana za struju uvećani su za 60 do 70 odsto, jer je Elektroprivreda Srbije nezakonito obračunala kamatu, izjavio je juče Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača Forum. 

– To je zloupotreba monopolskog položaja, jer se EPS ponaša suprotno zakonu i Ustavu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kao institucija registrovana za trgovinu strujom veći prihod ostvaruje od naplate kamate, nego od struje, rekao je on juče u Medija centru.

Centru za zaštitu potrošača bilo je potrebno, kaže, deset godina da dokaže da je naplata zatezne kamate konformnom metodom koju primenjuje EPS, nezakonita, jer je to zaračunavanje kamate na kamatu, što je zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima.

– Ustavni i Vrhovni kasacioni sud potvrdili su da je ovaj način izračunavanja kamate nezakonit te da bi se primenom ovog pravnog stava dugovi građana smanjili za najmanje 60 odsto, objasnio je on.

Forum traži od vlade da obustavi potpisivanje sporazuma o reprogramiranju dugova za struju, da se zatezna kamata preračunava u skladu s pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda, da se obustavi isključivanje struje potrošačima do utvrđivanja stvarnog duga, a traži i zabranu zloupotrebe monopolskog položaja EPS.

– Cilj naše kampanje je da građani plate stvarni, a ne zelenaški dug koji im nameće EPS, kategoričan je Jovanović.

Tim povodom juče su nam iz EPS-a poručili da je tvrdnja Centra krajnje proizvoljna.

EPS, ističu, poštuje odluku Ustavnog suda iz jula 2012. godine kojom je određeno da se umesto konformne metodom kamata na kašnjenje u naplati računa za utrošenu električnu energiju obračunava prema metodi prostog interesnog računa, odnosno linearnim obračunom kamate.

Tu istu metodu primenjuje i Privredno društvo „EPS snabdevanje”, koje snabdeva kupce od 1. jula ove godine.

Na inicijativu Ministarstva energetike od marta ove godine tri puta je dužnicima pružena mogućnost da plaćanjem na rate uz otpis kamate reše nagomilane dugove za neplaćenu električnu energiju. Popusti dati u reprogramu mnogo su veći od iznosa obračunate kamate, a mogućnost izmirenja duga na čak 120 rata niko u Srbiji do sada nije omogućio.

Od 15. avgusta do 30. novembra je aktuelno potpisivanje sporazuma o reprogramu, koji predviđa otpis duga od čak 40 odsto, ako dužnik plati jednokratno 60 odsto duga. Ako žele da plate na rate, dužnici to mogu da izmire na 12 do 120 rata, zavisno od visine duga, dok je otpust dela duga uz plaćanje na rate od 35 do 15 odsto.

Obustava isporuka struje radi se isključivo po nalogu „EPS snabdevanja” za dugovanja kupaca prema tom preduzeću, a svi dužnici prema privrednim društvima za distribuciju električne energije imaju mogućnost da potpišu sporazum o reprogramu duga, zaključuju u EPS-u.

EPS neće tolerisati neplaćanje struje

Kraljevo – Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović ukazao je juče na značaj naplata računa za struju, jer EPS više neće tolerisati rasipanje imovine tog preduzeća i države.

Obradović, koji je sa monterima prisustvovao akciji isključenje struje nekadašnjoj fabrici „Papirpromet” u Kraljevu, rekao je da EPS „u jednom momentu mora da podvuče liniju i da kaže da više neće tolerisati rasipanje imovine kompanije i države” i da je naplata jedini način da se investira u budućnost.

Obradović je u Kraljevu posetio Privredno društvo Elektrosrbija u tom gradu i obišao ekipe elektromontera na terenu kako bi ispratio proces obustave isporuke električne energije. „Bio sam zgrožen situacijom da su naše kolege fizički napadnute. Još jednom apelujem na sve građane i firme da su moje kolege građani ove zemlje koji imaju porodice i rade svoj posao”, rekao je Obradović u krugu nekadašnje fabrike „Papirpromet”, gde je obavljeno isključenje struje toj privatnoj firmi.

On je naglasio da je naplata računa za struju bitna za redovno i kvalitetno snabdevanje električnom energijom stanovnika Srbije. Tanjug

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 22.11.2013.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

EPS protivzakonski obračunava kamate?

Izvor: Telegraf.rs, 21.Nov.2013

Predsednik Centra za zaštitu potrošača "Forum" Jovan Jovanović izjavio je da je EPS-ovo obračunavanje kamate nezakonito. EPS demantuje ovu informaciju

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.