Izvor: B92, 29.Okt.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS-u Železnice Srbije?

Beograd -- Prema dogovoru DS-a i SPS-a o podeli mesta u javnim preduzećima, preduzeće Železnice Srbije dobiće DS, a njihov kandidat je Milovan Marković, saznaje B92.

Marković je trenutno poslanik demokrata u Skupštini Srbije, a šef je Opštinskog odbora DS-a u Valjevu. Prema izvorima B92, ostaje da se razreši dilema vezana za to koja će od te dve stranke preuzeti vođenje EPS-a i NIS-a, a nezvanično se može čuti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su demokrate nezadovoljne zahtevom socijalista da preuzmu čitav energetski sektor u Srbiji.

Podsetimo, nedavno je na mesto generalnog direktora Srbijagasa imenova funkcioner SPS-a Dušan Bajatović.

Blic: Socijalistima i gas i struja

List Blic piše da je Demokratska stranka spremna da socijalistima ustupi Elektroprivredu Srbije, Dunav osiguranje i Penziono-invalidski fond.

Ta preduzeća, prema prvobitnom dogovoru, trebalo je da pripadnu demokratama, podseća list. Socijalistima će tako, osim ta tri preduzeća, pripasti i Putevi Srbije i Srbijašume, dok je lider vojvođanskih socijalista Dušan Bajatović već imenovan za generalnog direktora Srbijagasa.

Nekadašnji generalni sekretar SPS-a Zoran Anđelković, koji je ranije važio za kandidata za čelnu poziciju u Poštama Srbije, po najnovijem dogovoru biće postavljen na mesto predsednika Upravnog odbora Železnica Srbija, sa mesečnom naknadom od oko 110.000 dinara.

Do ove promene došlo je nakon što su u pregovorima demokrate insistirale da Pošte Srbije ostanu deo njihovog kolača, te da na direktorskoj poziciji ostane Goran Ćirić, koji tu dužnost i sada obavlja.

Novi preokret u pregovorima usledio je zbog dogovora o Anđelkoviću. Ukoliko bivši generalni sekretar SPS-a dođe na mesto prvog čoveka UO Železnica, direktorsko mesto mora da pripadne drugoj stranci i za njega su zainteresovane demokrate.

Dogovor o javnim preduzećima verovatno će biti finaliziran na današnjem sastanku predstavnika DS-a i SPS-a na nižim nivoima, kako bi konačnu odluku Vlada Srbije potvrdila na sednici u četvrtak.

Iako je neizvesno koga će socijalisti postaviti na čelo Dunav osiguranja, prelazak tog preduzeća u ruke SPS-a najverovatnije će nakon četiri godine doneti i promenu u vrhu.

Dosadašnji generalni direktor Mirko Petrović na čelu preduzeća nalazi se još od formiranja prve Koštuničine vlade 2004. godine, i na tom položaju ostao je i tokom drugog mandata Vojislava Koštunice.

"Automobili za Železnicu"

Dok tvrdi da Železnice Srbije nemaju novca za to da obezbede putne prelaze na kojima ginu ljudi širom Srbije, Milenko Šarančić, direktor tog javnog preduzeća, u poslednjim danima svog mandata nabavlja automobile vredne 2,2 miliona evra, objavljuje Blic.

Šarančić je pre samo dve godine obnovio vozni park Železnica, međutim, to ga nije sprečilo da pokrene kupovinu, između ostalog, i 20 putničkih vozila, među kojima su i dva luksuzna, vredna preko 200.000 evra, piše Blic.

U tekstu se dalje navodi da je Upravni odbor Železnica zatražio odgovor od Šarančića na pitanje "za koga kupuje te automobile", ali mu do danas nije odgovoreno, tvrde u Blicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.