Brojna domaćinstva bez struje, iz EPS-a ne odgovaraju da li je razmatrano da im se priključi

Izvor: JužneVesti.com, 19.Mar.2020, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brojna domaćinstva bez struje, iz EPS-a ne odgovaraju da li je razmatrano da im se priključi

Prema podacima Centra za zaštitu potrošača Forum iz Niša, nekoliko hiljada domaćinstva u Nišavskom okrugu živi bez struje, pa apeluju da Vlada Srbije tokom vanrednog stanja omogući tim potrošačima priključenje, kako bi lakše prebrodili ovaj period. Pitanja da li je razmatrana ova opcija upućena su na više adresa, ali za sada nema odgovora.

Stotinak meštana romskog naselja preko puta Tempa, više od 2 meseca je bez struje, brojni pokušaju da se ona uključi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nisu uspeli.

Građani su tvrdili da je kvar na instalacijama razlog zbog kojeg žive u mraku, a iz Grada je stiglo obaveštenje da on ne može da se sanira jer ne postoji nijedno legalno brojilo u naselju. Rešenje koje su pronašli u gradu bilo je da im se pomogne u ogrevnom drvetu.

Ovo je samo jedan od primera gde domaćinstva, ali i cela naselja žive bez struje, a prema podacima Centra za zaštitu potrošača, takvih domaćinstva ima nekoliko hiljada, samo u Nišavskom okrugu.

Zato su uputili pismo premijerki Ani Brnabić, u kome traže brzu reakciju i rešavanje problema.

Moramo se složiti da građani koji žive bez električne energije, a posebno u vreme vanrednog stanja, spadaju u grupu ugroženih potrošača. Razlozi za obustavu snabdevanja električnom energijom su različiti i uglavnom nezakoniti, zbog čega smo protiv EPS i pokrenuli više sudskih postupaka, koji su u toku i da su donete prvostpene presude ulavnom u korist potrošača - pišu iz Centra.

U novonastaloj situaciji zbog proglašenja vanrednog stanja, a usled epidemije virusa korona, u Udruženju potrošača smatraju da je neophodno da se ovakvim domaćinstvima omogući priključenje struje, makar dok traje vanredno stanje.

Nakon okončanja vanrednog stanja, da se pokrenu pojedinačni zakonom propisani postupci u kojima će se na osnovu zakona razrešiti ova situacija - traže u udruženju.

Novinari Južnih vesti poslali su mejlom pitanja niškoj Elektrodistribuciji o ovom problemu, kako su i tražili, a pitanja su otišla i na adrese Ministarstva energetike, Elektroprivrede Srbije i Elektrodistribucije Srbije. Nijednog odgovora do danas nema.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.