Bogaroški: Dajemo Vučiću rok od 365 dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2015, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogaroški: Dajemo Vučiću rok od 365 dana

Elektrovojvodina je već mesec dana "utopljena" u Elektrodistribuciju Beograd, a juče je na sastanku predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i premijera Aleksandra Vučića dogovoreno da se nacionalni dispečerski centar EPS prebaci u Novi Sad, i da se u roku do 365 dana kompletna elektrodistribucija sa svojim sedištem prebaci, takođe u Novi Sad, izjavio je danas Branislav Bogaroški, potpredsednik LSV i potpredsednik Pokrajinske vlade.

Bogaroški je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gostujući u emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine, istakao da to nije u potpunosti ono što je tražila Liga socijaldemokrata Vojvodine, ali da jeste "jedan korak napred".

"Dogovor je bio jasan , dispečerski centar u Novi Sad prelazi odmah, možda ne baš dan za dan, a da u roku od 365 dana sedište kompletne elektrodistribucije Srbije bude u Novom Sadu", precizirao je Bogaroški i dodao da će Vladi Srbije biti dat rok od 365 dana da ispuni dogovor.

Potpredsednik LSV objašnjava da razume buru koja se digla oko dogovora Čanka i Vučića, jer nije uobičajeno da se izlazi u susret opoziciji, ali da je argumentacija LSV oko gašenja Elektrovojvodine i ostalih regionalnih centra neoboriva i jasna.

"Naš predlog je bio bitno drugačiji i mi smatramo da je Elektrovojvodina trebala da postoji sa sedištem u Novom Sadu. Ono što je juče dogovoreno nije kompenzacija za gašenje Elektrovojvodine", ističe Bogaroški i objašnjava da je pitanje sedišta kompanije ključno zbog poreza na dobit koji bi se uplaćivao Novom Sadu ili Beogradu, to jest, u pokrajinski ili republički budžet.

Nema približavanja LSV i SNS

Bogaroški nije želeo da tumači izjavu Nenada Čanka, da je Vučićeva vlada "prva vlada koja je pokazala osećanje da je Vojvodina deo Srbije" i negirao je tezu da jučerašnji dogovor dva lidera predstavlja približavanje LSV i SNS pred nastupajuće pokrajinske i lokalne izbore.

"Bez LSV nema većine u pokrajinskom parlamentu, a ja nisam primetio da se ta većina izmenila. Kada smo mogli da se usaglašavamo tri ipo godine, onda ćemo moći još tih pola godine, koliko ima do redovnih izbora", navodi on.

Potpredsednik Pokrajinske vlade ne vidi da ima zakonskog preduslova da izbori budu 20. decembra, a na komentar da se programski ciljevi SNS i LSV danas u bitnim stvarima poklapaju, odgovara da politički program treba da prati i praksa, kao i konkretni dogovori oko projekata.

"Lakše nam je da se dogovorimo sa starim partnerima, a kada bih stavljao novac na opkladu, to bi bili DS i SVM", kategoričan je on.

Zalaganje za lustraciju nije kontradiktorno

Govoreći o zakonu o lustraciji, za koji se Liga zalaže već godinama, Bogaroški ističe da on nije kontradiktoran današnjoj saradnji LSV sa ljudima koji su bili nosioci politike 90-ih godina.

"Nećemo mi da lustriramo nikoga i nismo uperili prst bilo u koga. Time bi trebali da se bave državni organ, a ne političke stranke. Zato što su se do danas lustracijom bavili isključivo  političari, od svih ljudi imate samo jednog lustriranog a to je nekadašnji poslanik Demokratske stranke Alen Selimović", kaže on.

Državno zemljište dati u zakup našim seljacima

Potpredsednik Pokrajinske vlade kaže da se protivi izmeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu bez javne rasprave, jer se kako kaže, čuju glasovi da bi 30 odsto državnog zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi moralo da bude ostavljeno na raspolaganje Ministarstvu poljoprivrede, koje bi onda moglo da ga ustupi strancima.

"Državno zemljište treba, pre svega, da bude namenjeno domaćim poljoprivrednim gazdinstvima. Multinacionalne kompaniju gledaju da oplode kapital i da izvuku profit. Kod nas imate gazdinstva u kojima se tri generacije bave poljoprivredom, a koja će sav zarađeni novac potrošiti u mestu u kojem stanuju ili u najbližoj opštini", objašnjava on.

Bogaroški smatra da domaći poljoprivrednici moraju da imaju prioritet i da im treba obezbediti kredite domaćih fondova i bespovratna sredstva, kako bi mogli da uđu u investicije i da budu približno konkurentni poljoprivrednicima u EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić našao dispečera

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jun.2015, 05:48

Dogovor srpskog premijera Aleksandra Vučića s liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom o izmeštanju nacionalnog operativnog dispečerskog centra u Novi Sad neprijatno je iznenadio pokrajinsku vlast koja je bezuspešno tražila razgovore s Vladom Srbije o ukidanju preduzeća Elektrovojvodina....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.