Besplatni kilovati za najsiromašnije

Izvor: RTS, 30.Apr.2013, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni kilovati za najsiromašnije

Od ponoći besplatni kilovati za najsiromašnije. Socijalne karte do kraja godine obuhvatiće 300 hiljada domaćinstava. Kako RTS saznaje broj onih koji će ostvariti to pravo je ispod očekivanog.

Od 1.maja počinje i praktična primena socijalne energetske karte. U zavisnosti od broja članova i prihoda najsiromašnija domaćinstva, tokom cele godine imaće mesečno od 120 do 250 kilovat sati besplatne struje a u grejnoj sezoni i od 35 do 75 kubnih metara gasa. Kako RTS saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << broj onih koji će ostvariti to pravo je ispod očekivanog.

Polovinom maja EPS će imati tačan broj prvih korisnika socijalne energetske karte. Prema nezvaničnim podacima, besplatne kilovate dobiće oko 54.000 domaćinstava, jer već primaju neku vrstu socijalne pomoći. Njima će se pridružiti i novi korisnici koji se prijavljuju u lokalnim smoupravama. Nadležni kažu da ima problema kod podnošenja zehteva.

"Ili nemaju informaciju ili nemaju strujomer koji glasi na njihovo ime. Odnosno nemaju dokaz o zakupu stana i ne ispunjavaju uslov. Ili imaju recimo zajedniočki sat za struju sa porodicom koja nije korisnik socijalne pomoći tako ne ostvaruju pravo a znamo da je razdvajanje skupo", kaže direktor Centra za socijalni rad u Kikindi Mirjana Barošević.

Jasmina Maletić iz SO Prokuplje kaže da je najveći problem prikupljanje dokumetacije, budući da se radi o građanima sa niskim primanjima, a takse su prilično skupe tako da to predstavlja problem građanima.

Zahtevi se i dalje primaju. Iako su neke lokalne vlasti obaveštavale javnost o socijalnim kartama, građani kažu da nisu informisani.

Zamerki je dosta na kvote besplatne struje, jer se sve preko plaća a prosečna mesečna potrošnja je oko 400 kilovat sati struje. Primera radi, besplatnih 250 kilovat sati mesečno potrošimo ako: šporet radi dva sata dnevno 60 kwh,  bojler, tri sata dnevno 180 kwh, televizor, 4 sata dnevno 10 kwh.

Domaćinstvima koja uđu u socijalno-energetsku kartu, na majskom računu za struju, koji stiže u junu pisaće - Socijalno ugrožen potrošač. Taj i svi naredni računi na kućne adrese već će stizati umanjen za kvotu odobrene besplatne struje.

U Vladi očekuju da će socijalne energetske karte do kraja godine obuhvatiti oko 300 hiljada domaćinstava.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović kaže da je cilj socijalnih karata da se obezbedi struja zaista onima koji su najugroženiji.

"Da smo mi bogata država onda bi mogli da govorimo možda o nekim socijalnim kartama koje bi bile još povoljnije, ali mi ne možemo. Ako budu postojale neke stvari koje vidimo sa terena da mogu da budu drugačije, naravno da ćemo u narednom periodu da menjamo. Nešto što se donese u aprilu ne mora da znači da će biti istio tako i u septembru", kaže ministraka.

Socijalne karte su i uslov da proradi tržište električne energije i gasa.

Da "EPS" i "Srbijagas", kako kaže ministrka energetike, počnu realnije da posluju a da se država bavi socijalnom politikom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Besplatni kilovati za najsiromašnije na snazi od ponoći

Izvor: Kurir, 01.Maj.2013, 10:13

Najsiromašnija domaćinstva imaće mesečno od 120 do 250 kilovat sati besplatne struje a u grejnoj sezoni i od 35 do 75 kubnih metara gasa..BEOGRAD - Od 1. maja počinje i praktična primena socijalne energetske karte. U zavisnosti od broja članova i prihoda najsiromašnija domaćinstva, tokom cele...

Nastavak na Kurir...

Besplatni kilovati za najsiromašnije

Izvor: Glas javnosti, 01.Maj.2013

BEOGRAD - Od 1. maja počinje i praktična primena socijalne energetske karte. U zavisnosti od broja članova i prihoda najsiromašnija domaćinstva, tokom cele godine imaće mesečno od 120 do 250 kilovat sati besplatne struje a u grejnoj sezoni i od 35 do 75 kubnih metara gasa. Broj onih koji će...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.