Beograd i EPS spremni za toplovod od Obrenovca

Izvor: Mondo, 29.Avg.2018, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd i EPS spremni za toplovod od Obrenovca

JKP Beogradske elektrane ulaze sa EPS-om i kineskim partnerima u veliki zajednički projekat izgradnje toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda, u koji je planirano ulaganje oko 170 miliona evra.

Foto: Tanjug/Elektroprivreda Srbije/ Danilo Mijatovic

Ugovor za oživljanjvanje decenijama starog projekta, sa kineskom firmom Pauer Čajna (Power China) potpisan je prošle godina, a sada se očekuje završetak >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << finansijskog aranžmana Ministarstva finansija sa kineskom Eksim bankom.

Realizaciju 49 odsto projekta uradiće domaće firme, a izgradnja bi trebalo da počne 2019. da bi za dve do tri godine bilo omogućeno grejanje toplotnom energijom iz TENT A.

Započeto pod Čovićem, pa...

Projekat vangradskog toplovoda napravljen je 1981. godine, prvi koraci realizacije su učinjeni 1993. godine. Tada je procena bila da koštao oko 180 miliona maraka (što je realno današnjih 180 miliona evra). Novi Beograd uz Savu je raskopan, položeno oko četri kilometara cevi od Toplane Novi Beograd uzvodno, a 1996. godine, kad su radovi zaustavljeni, na ovaj projekat je potrošeno oko 15 miliona maraka. Ideja je napuštena 2001. a kanali su samo zatrpani.

V.d. direktora EPS Milorad Grčić kaže da se o tom važnom projektu toplifikacije na razne načine pričalo već nekoliko decenija, ali da niko nije imao ili volju ili snagu da ga zaista i pokrene.

Grčić kaže da su se stekli uslovi da EPS učestvuje u ovom projektu, a da bi on zaživeo mora da se uradi nekoliko zahvata unutar TENT-a, odnosno određena ulaganja na blokovima A3, A4, A5 i A6.

"Ovo je veoma vredna investicija i deo koji mora biti uložen u Termoelektranu je nešto manje od 20 miliona evra. To će stvoriti uslove za toplifikaciju Novog Beograda, ali i povećanje grejnog kapaciteta samog gradskog dela Obrenovca", kaže v.d. direktora EPS.

Grčić, koji je obišao TENT A sa direktorom Beogradskih elektrana Goranom Aleksićem, državnim sekretarom Ministarstva rudarstva i energetike Zoranom Predićem, predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i kineskim partnerima, naveo je da će projekat omogućiti da grejanje Obrenovčana bude mnogo bolje i I stabilnije, a konačno će ga dobiti i tri mesne zajednice Urovci, Krtinska i Zvečka.

Direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić rekao je da je Grčić uradio značajnu stvar jer danas svi zajedno pokazuju koliko je energetski sistem Srbije jedinstven.

Beograd: Dečak upao u rov raskopanog toplovoda

Za planirani tolodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda Aleksić kaže da je od istorijskog značaja za daljinsko grejanje u Srbiju, te da će omogućiti veću bezbednost i sigurnost, manju energetsku zavisnost od uvoza, a unaprediće kvalitet životne sredine u Beogradu.

Toplovod dugačak 28 kilometara omogućio bi korišćenje toplotne energije koja nastaje u redovnom radu TENT-u prilikom proizvodnje struje, a na taj način bi se uštedelo 100 miliona kubnih metara uvoznog gasa koji se koristi u toplanama.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beogradske elektrane i EPS spremni za veliki projekat toplifikacije

Izvor: Blic, 29.Avg.2018

JKP „Beogradske elektrane“ ulaze sa EPS-om i kineskim partnerima u veliki zajednički projekat izgradnje toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda, u koji je planirano ulaganje oko 170 miliona evra.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.