AGREGAT U BAJINOJ BAŠTI PUŠTEN U RAD

Izvor: Kurir, 15.Okt.2011, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AGREGAT U BAJINOJ BAŠTI PUŠTEN U RAD

BAJINA BAŠTA - Drugi revitalizovani agregat Hidroelektrane "Bajina bašta" pušten je u rad, a istovremeno je počela i revitalizacija trećeg agregata.

Generalni direktor EPS Miodrag Čitaković rekao je da će po završetku kompletne revitalizacije četiri agregata hidroelektrana Bajina Bašta imati snagu od 420 megavata, umesto dosadašnjih 368. On je precizirao da će time radni vek elektrane biti produžen za 30 do 40 godina.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Ivica Dačić rekao je na svečanosti u hidroelektrani "Bajina bašta" da je najveća prednost Srbije u odnosu na druge zemlje u oblastima infrastrukture energetike i privrede.

"Kada se ovakav projekat realizuje, dolazimo do novog profita, upošljavamo nove firme, a time Srbija jača svoju infrastrukturu u svim oblastima", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, energertika je najveći resurs u zemlji i ulaganje u nju je ulaganje u budućnost Srbije. "Ovakav resurs, energetika, treba da bude u državnim rukama, ali to ne znači da bi država trebalo da ima monopol, već određeni stepen kontrole", rekao je Dačić.

Ukupna vrednost projekta revitalizacije hidroelektrane "Bajina bašta" predstavlja jednu od najvećih investicija za energetski sistem Srbije u iznosu od 77 miliona evra. Prvi revitalizovani agregat, koji je priključen u elektroenergetsku mrežu novembra prošle godine, proizvodi mesečno oko devet miliona kilovat sati više nego u periodu pre obnove.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.