Састанак министара пољопривреде земаља ЕУ, дискутоваће о украјинском житу

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Jul.2023, 10:45

Састанак министара пољопривреде земаља ЕУ, дискутоваће о украјинском житу

У Бриселу се данас састају министри пољопривреде земаља ЕУ да би дискутовали о могућностима за извоз украјинског жита након што је Русија изашла из споразума који је гарантовао безбедан експорт житарица из украјинских лука на Црном мору. Фото: Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky, File Они истовремено >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << желе и да заштите пољопривреднике из земаља које се граниче са Украјином, преноси АП.
Немачки министар пољопривреде Џем Оздемир упозорио је да министри морају да уравнотеже та два питања без нарушавања подршке ЕУ Украјини.
„Ако се појаве пукотине у јединству ЕУ, једини који ће се радовати је руски председник Владимир Путин“, рекао је Оздемир. Финска министарка пољопривреде Сари Есаја је истакла да руски излазак из споразума о житу представља „веома озбиљан проблем“ за ЕУ, који ће „имати и одређене последице на ситуацију са храном у свету“.
Она је навела да министри „морају да се постарају да украјинско жито може да стигне на светска тржишта преко територије ЕУ“. Очекује се да пољски министар пољопривреде Роберт Телус на овом састанку саопшти да његова земља, заједно са Словачком, Мађарском, Румунијом и Бугарском, продужавају забрану увоза житарица из Украјине, али да ће и даље дозвољавати да се украјинско жито кроз њихове територије.
Министар пољопривреде Литваније Кестутис Навицкас предложио је да се извозне процедуре за житарице пребаце са украјинско-пољске границе на литванске луке како би се избегла претња да транспорт жита буде заглављен у Пољској.
Овај план се свидео немачком министру Оздемиру, који је рекао да би украјинско жито могло да се транспортује у запечаћеним контејнерима у луке на Балтику.
„Сигуран сам да би пријатељи са Балтика радо помогли, а затим превезли контејнере са житом тамо где је потребно на глобалном Југу“, рекао је Оздемир.
Nemačka: Poslovno raspoloženje najgore za poslednjih osam meseci

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Састанак министара пољопривреде земаља ЕУ, дискутоваће о украјинском житу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.