Republika Srpska se sprema za „Arapsko proleće“?

Izvor: Vostok.rs, 31.Jan.2014, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Srpska se sprema za „Arapsko proleće“?

31.01.2014. - SAD ulažu novac u NVO radi rušenja pozicije RS

Piše dr Jelena Guskova,

U Republici Srpskoj početak godine je obeležilo praznovanje 22-godišnjice ovog entiteta. Na svečanosti u Kulturnom centru „Banski dvor“ prisustvovali su predstavnici poltičke elite i mnogobrojni gosti, a među njima i ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko. Prijatan detalj : kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ušao u salu i ugledao ruskog ambasadora, prišao mu je da se sa njim pozdravi, a u tom tenutku je neko viknuo „Živeo Putin“. Čitavom salom se potom prolomio aplauz.

U Republici Srpskoj nisu samo praznovali, već su i sumirali učinjeno, ali i pravili palnove za budućnost. Prema ocenama predsednika Republike Srpske, 2013.godina karakterisala se stabilnošću svih političkih institucija. Uticaj RS unutar BiH je ojačao, tako da sada nijedna odluka na državnom nivou ne može biti usvojena, bez uvažavvanja pozicije RS. Po mišljenju rukovodstva, postignut je i uspeh u smislu smanjivanja uticaja spoljnog faktora, odnosno Visokog predstavnika, na proces donošenja odluka.

Prema mišljenju rukovodstva RS, BiH bi morala i dalje da zadrži decentralizovanu strukturu, kakvu je ustanovio ugovor iz Dejtona. U uslovima velikih regionalnih različitosti, upravo decentralizovana uprava je najefikasnija, posebno pri lošem funkcionisanju organa centralne vlasti u Sarajevu. SAD i Evropa su zabrinute što je BiH nakon rata i dalje nestabilna. Više se i ne krije proces faktičkog razjedinjavanja ove veštački stvorene države, formirane na principima konfederacije. Kako bi savladala ovu situaciju, mnogi na Zapadu predlažu da se snizi nivo samostalnosti delova koji čine BiH, koji su nazvani entitetima. Ali faktičko stanje stvari govori suprotno.

BiH je odavno na kursu približavanja sa EU. Ali, obzirom da se evropska „mapa puta“ predviđena za BiH u Sarajevu ne ispunjava, Evropska komisija je donela rešenje da smanji finansijsku podršku BiH u okviru programa pripreme za stupanjeu EU. Samim tim je proces evrospkih integracija u BiH delimično usporen.Za razliku od Sarajeva, Banja Luka nastavlja rad na ostvarivanju ekonomskih reformi. Počevši od 2007.godine, u RS je bilo usvojeno 1300 izmena i dopuna zakona i pravnih akata prema zahtevima EU. I ovaj proces se na nivou Republike Srpske brže odvija, nego na nivou BiH. U izveštajima Evropske komisije o stanju u BiH 2013.godine stoji da je u Republici Srpskoj „započeta ambiciozna reforma, koja podrazumeva amandamane za 20 pravnih akata u ovom „Entitetu“. Započeo je takođe i projekat sertifikacije srpskih opština u oblasti efikasnosti ekonomske delatnosti. 2013.godine se nastavio i proces privatizacije: 35 preduzeća je izloženo na prodaju. Pozitivno se ocenjuje i reforma penzionog sektora, EU je i tu primetila stabilnost i perspektive.

U RS, bezuslovno postoje i problemi koji se tiču tempa ekonomskog razvoja, ali su 2013.godine uočene i tendencije njihovog savladavanja. Republika Srpska je postavila cilj očuvanja makroekonomkse stabilnosti, poboljšavanja poslovne klime, podržavanja preduzetništva u malim i srednjim preduzećima, privlačenje inostranog kapitala, kao i korišćenje svih mogućnosti koje proističu iz Sporazuma BiH sa EU o stabilizaciji i pridruživanju.

2013.godine je nezaposlenost u RS iznosila 27%ali tendencija stalnog pada nezaposlenosti postoji. 2013.godine je počela sa radom i tekstilna fabrika a ove godine se planira otvaranje još tri. Više od 10 hiljada ljudi će ovde naći posao.

2014.godine RS želi da ostvari investicione projekte. Energetski sektor se smatra centralnom komponentom ekonomije u budućnosti. Planira se izgradnja termoelektrane u mestu Stanari i u Ugljeviku, hidroelektrane na reci Drina i Dabor. U Ugljeviku radove izvodi ruska kompanija Komsar Enerdži, a u novembru prošle godine uloženo je 50 miliona evra, a opšta suma izgradnje iznosi 750 miliona evra. Ista kompanija u 2014.godini započinje radove na izgradnji hidroelektrane „Mršovo“. Juna prošle godine Predsednik RS i Aleksandrar Medvedev (Gasprom) utvrdili su faze izgradnje gasovoda „Južni tok“ koja počinje sredinom 2014godine. Projekat pretpostavlja ne samo izgradnju gasovoda, već i elektrane na gas. Infrastrukturne projekte u RS ostvaruju i kineske kompanije. Nastaviće se izgradnja autoputa Banja Luka- Doboj. Vlada ima nameru da podrži poljoprivredu, projekte koji podrazumevaju preradu i proizvodnju hrane, zaštitu okoline i stanovništva u slučaju vanrednih situacija.

Dosta stabilna politička situacija u RS može postati složenija obzirom da će se u BiH održati izbori za sve nivoe vlasti u oktobru. Sa zapada, bez sumnje biće pokušaja da se izbori iskoriste kako bi došlo do smene „neposlušnog“ rukovodstva RS, koje smeta pokušajima centralizacije BiH. Narod ubeđuju da je došlo vreme za promene. Zapad je odavno pripremio scenario, kako da se izvedu ove promene. Obično ih povezuju sa izborima, organizovanjem uličnih demonstracija i protesta. Za oktobar ove godine, uverena sam, SAD se već spremaju. U intervju „večernjim novostima“ predsednik Republike Srpske je pomenuo da u RS već stiže novac nevladinih organizacija, kako bi i ovde počelo „Arapsko proleće“. Danas je Srbima važno da u Republici Srpskoj ne dođe do promena odnosa snaga i pozicije Republike Srpske unutar BiH, da ne dođe do narušavanja njene stabilnosti i da se ne izgubi dostojanstvo. Bilo kakve promene ovih parametara mogu da štete Republici Srpskoj.

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.