Otključani globus u dečjoj biblioteci

Izvor: RadioCity.rs, 30.Jul.2020, 23:44

Otključani globus u dečjoj biblioteci

Trenutno se na našim vitrinama nalazi izložba Otključani globus. Sastoji se iz nekoliko segmenata. Prvi i najvažniji jeste segment dečjih putopisa. To je građa koja se ređe čita preko godine i sada smo hteli da skrenem pažnju na te naslove. Jedan od naslova je Svet u džepu, antologija za decu i mlade našeg poznatog pisca i pedagoga Milutina Đuričkovića. Tu je i čuvena priča Marka Pola Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << dvoru velikog Kana.
Hteli smo skrenemo pažnju deci na vodiče, kako bi sutradan kada se nađu u nekom evropskom gradu Beogradu, Parizu ili Londonu, mogli da ga istraže i upoznaju, kaže Maja Novaković, šef odeljenja dečje biblioteke i preporučuje  „Vodič kroz grad Beograd“ 
Ljubitelji nauke mogu pogledati još jednu zanimljivu izložbu, inpirisanu Danom nauke i jednim od najvećih umova svetske istorije, poniklom na našem tlu, Nikoli Tesli. 
Najmlađi ljubitelji književnosti u pratnji roditelja, deka i baka  dolaz u biblioteku tragajući za novim naslovima. Najčitanija dela iz domaće i strane književnosti su: „Baka gangster“, „Grozni tata“, „Deka u bekstvu“, Dejvida Vilijamsa; „Hari Poter“, kao naslov koji je među najčitanijima duže vreme, „Šreberke“ i „Dnevnik Adrijana Mola“.
Tražen je serijal knjiga „Divlji dečaci“ koji ima 10 nastavaka, a ispričane su dogodovštine fudbalskog tima iz ugla svakog od dečaka. Veoma zanimljiva je kolekcija 39 tragova gde nekoliko autora piše jednu priču. U pitanju je novi stvaralački postupak i deci se dopada, kaže naša sagovornica.
Što se naših autora tiče čita se proza i tu je Andrić najtraženiji. Gradimir Stojković i avanture Hajduk na kome su odrasle mnoge generacije. Što se školske lektir tiče u osnovnoj školi su to uglavnom naslovi iz srpske narodne književnost, mešovitih žanrova. Važan naslov su priče iz slovenske mitologije Vesne Aleksić Kaljevi konj, bajke Grozdane Olujić, neizostavni Duško Radović, Stevan Raičković i poezija Desanke Maksimović. Što se tiče lektire za srednjoškolce imamo nekoliko naslova, čita se: Romeo i Julija, Antigona, Sofokle i Rani jadi, Danila Kiša, objašava Novković.
Fond biblioteke bogatiji je za nove naslove, među kojima se našla i knjiga Sonje Ćirić, „Neću da mislim na Prag“. Proglašena je najboljom knjigom za decu i mlade u predhodnoj godini i ponela je nagradu Grada Niša. Ono što je zanimljivo da se knjiga nalazi na sajtu biblioteke kao preporuka za čitanje, a uz nju je link ka intervju iz časopisa, putem koga će svi zainterovani moći da se upoznaju sa stvaralaštvom autorke, kažu u biblioteci. 
Knjige koje čitaoci vrate u biblioteku, odlažu se odnosno izoluju u prostoriju za posebne namene na 24h, a zatim detaljno prebrišu, kako bi se mališani zaštitili od epidemije.

Uslovi članarine su nepromenjeni. Deca predškolskog uzrasta, kao i đaci prvaci, ali i svi odlični učenici ne plaćaju članarinu u biblioteci. Za sve ostale ona iznosi 300 dinara.
Radno vreme biblioteke organizovano je u dve smene i to radnim danima od 7.30h do 20h, subotom od 8h do 13h.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.