Izvor: Radio 021, 29.Nov.2018, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karađorđevićima umesto Belog dvora naknada do 500.000 evra

Upravni sud poništio je rešenje Ministarstva finansija Srbije kojim je odbijen zahtev dinastija Karađorđević za povraćaj "Belog dvora" na Dedinju, u Beogradu, ili obeštećenje, i doneće odluku o finansijskoj nadoknadi za nekretnine koje potražuje ta porodica, što po zakonu može da dostigne maksimalno 500.000 evra.

Advokat Zoran Živanović je za "Novosti" potvrdio da je Sud postupio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << po žalbi pravnog zastupnika Karađorđevića, i da će Agencija za restituciju ponovo odlučivati o njihovom predmetu i doneti odluku o visini naknade.

"To znači da država definitivno ostaje vlasnik Belog dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kada se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koje imaju zakonsko pravo. Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom", rekla je direktorka Područne jedinice Agencije za restituciju za Beograd Ivana Živković.

Zakon dozvoljava samo jedno obeštećenje, pa će Karađorđevići morati da sačekaju da Agencija odluči o ostalim nekretninama čije su vraćanje tražili u januaru 2014. godine.

Ta porodica potražuje kompleks "Belog" i "Kraljevskog dvora", pet kuća u Beogradu, livade kod Sokobanje, umetnička dela, srebrninu i ostale vrednosti.

Od nekretnina, malo se može vratiti u naturi, navode "Novosti", a jedina koja je do sada vraćena članovima nekadašnje jugoslovenske dinastije je vila "Crnogorka".

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.