Banatski dvor dodatna gasna sigurnost za Srbiju i region

Izvor: Studio B, 08.Okt.2014, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banatski dvor dodatna gasna sigurnost za Srbiju i region

Gasprom je napunio podzemno skladište gasa Banatski Dvor u obimu od 100 odsto i u tom skladištu je 450 miliona kubnih metara gasa, što je dodatna garancija sigurnosti ruskih izvoznih isporuka gasa.

Na taj način Banatski Dvor će postati dopunski resurs za obezbeđivanje potrošača Srbije ruskim gasom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rečeno je na sastanku predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera i generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, održanog u okviru Međunarodnog gasnog foruma u Sankt Peterburgu.

Miler i Bajatović su razmotrili i realizaciju zajedničkog infrastrukturnog projekta Južni tok, za koji se očekuje dobijanje građevinske dozvole za izgradnju srpske deonice tog gasovoda, saopštio je Srbijagas.

Razmotrena su pitanja saradnje dve zemlje u gasnoj oblasti, a posebno se govorilo o isporukama ruskog gasa u Srbiju i o korišćenju kapaciteta za njegovo podzemno skladištenje u Srbiji. Gasprom je u 2013. isporučio u Srbiju oko dve milijarde kubika gasa.

U Srbiji od 2011. godine radi podzemno skladište gasa Banatski Dvor, sa aktivnom količinom od 450 miliona metara kubnih tog energenta. To skladište je prvi objekat gasovoda Južni tok i koristiće se za obezbeđivanje sigurnosti isporuka gasa na gasovodu.

Južni tok je globalni infrastrukturni projekat za izgradnju gasovoda kapaciteta 63 milijarde metara kubnih po dnu Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope, sa ciljem diverzifikacije trasa izvoza prirodnog gasa i isključivanja tranzitnih rizika.

Planirano je da prvi gas Južnim tokom bude isporučen krajem 2015. godine, a gasovod će dostići projektni kapacitet u 2018. godini.

Izgradnju Južnog toka na teritoriji Srbije vodi zajednička projektna kompanija South Stream Serbia AG (udeo Gazproma je 51 odsto, a Srbijagasa 49 odsto). Odlukom Parlamenta Srbije projektu Južni tok na teritoriji Republike je dodeljen poseban status.

Srbija i Rusija su 2013. godine potpisale dugoročni ugovor o isporuci ruskog gasa u našu zemlju, u obimu do 1,5 milijardi metara kubnih gasa svake godine u toku 10 godina. Transportovanje gasa se vrši postojećom trasom preko Ukrajine i Mađarske, a u budućnosti će se isporuke vršiti gasovodom Južni tok.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Banatski dvor napunjen gasom

Izvor: RTS, 08.Okt.2014

Ruska kompanija "Gasprom" napunila je podzemno skladište gasa "Banatski dvor" sa 450 miliona kubnih metara gasa, koliki je i pun kapacitet tog skladišta, sapštili su Javno preduzeće "Srbijagas" i "Gasprom". ..Na taj način, "Banatski Dvor" će postati dopunski resurs za obezbeđivanje potrošača...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.