Aleksandar Karađorđević: Borićemo se za Beli dvor, neću odštetu

Izvor: Večernje novosti, 15.Dec.2018, 02:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Karađorđević: Borićemo se za Beli dvor, neću odštetu

Od kada je Agencija za restituciju odbila zahtev za vraćanje Belog dvora porodici, princ Aleksandar se nije oglašavao u javnosti. Učinilo se da je borbu "poverio" advokatima RESTITUCIJA još nije završena. Borićemo se za našu imovinu, rekao je, za "Novosti", prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, komentarišući odluku Agencije za restituciju da se Karađorđevićima ne vrati Dvorski kompleks na Dedinju, a da će ova porodica biti obeštećena po pravilima >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << koja važe za sve građane u procesu povraćaja imovine nacionalizovane posle Drugog svetskog rata. Od kada je Agencija za restituciju odbila zahtev za vraćanje Belog dvora porodici, princ Aleksandar se nije oglašavao u javnosti. Učinilo se da je borbu "poverio" advokatima. Pročitajte još - OBEŠTEĆENjE ZA KARAĐORĐEVIĆE: Dobiće 500.000 evra umesto Belog dvora - Restitucija je vrlo komplikovan proces koji kod nas traje izuzetno dugo - kazao nam je Karađorđević. - Pokušavamo da pronađemo pravo rešenje, a to rade i naša vlada, advokati i sudovi. Prestolonaslednik Aleksandar je uveren da će država, ipak, uskoro pronaći dobro rešenje. - Verujem da ćemo u nekoliko narednih dana imati konkretne informacije sa kojima ćemo izaći u javnost - najavio je Karađorđević.Aleksandar Karađorđević Foto N. Fifić Nekretnine Karađorđevića podeljene su u tri grupe - Beli dvor sa okolinom, objekti u centru grada, placevi i kuće koje su srušene i zadužbina Karađorđevića. - Rešenja još nema, ali rešenje nije samo ovde. Nekad može da bude i u inostranstvu - kaže princ Aleksandar. - Reč je o pravu na privatnu imovinu, koje sve demokratske države poštuju. Zato naše pravosuđe mora da ima sluha za ljudska prava i za demokratiju i kada je reč o porodici Karađorđević. Najavu da će njegova porodica biti obeštećena sa najviše 500.000 evra i to za svu imovinu čije su vraćanje tražili, Karađorđević je kratko prokomentarisao: - To ne dolazi u obzir! Pročitajte još - KARAĐORĐEVIĆI NAJAVLjUJU ŽALBE: Dvor će tražiti i u Strazburu Karađorđevići su tražili imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938. podeljena na tri jednaka dela, a zahtev za restituciju podnelo je deset naslednika kralja Petra i prinčeva Tomislava i Andreja. POTROŠILI MILIONE NA POPRAVKE PRE osam godina Beli dvor je dobio status kulturno-istorijskog dobra od posebnog značaja. I pored toga još čeka ozbiljnu sanaciju urušenog krova, trule tavanice, popucalih fasada, zidova, stubova... Princ Aleksandar je godinama upozoravao da će ukoliko se nešto ne promeni dvorski kompleks potpuno propasti.Izjavio je i da je u održavanje dvorova uložio dosta svog novca - samo od 2001. do 2004. godine 3,7 miliona evra. - Ne možemo više da trošimo svoj novac za ono što nije naše - kazao je on. - Sigurno je da ne bismo dozvolili da Beli dvor propada, ako bi nam ga vratili. Čuvali bismo ono što su nam preci ostavili.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karađorđevići ne odustaju od Belog dvora: Ćutali smo, ali nadamo se da ćemo vratiti dvorski kompleks

Izvor: Blic, 15.Dec.2018

Restitucija još nije završena, borićemo se za našu imovinu, rekao je princ Aleksandar Karađorđević, komentarišući odluku Agencije za restituciju da se porodici Karađorđević ne vrati dvorski kompleks na Dedinju, već da bude obeštećena po pravilima koja važe sa sve građane.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.