Uspešno završena prva smena državnog finala Sportskih igara mladih Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2020, 10:36

Uspešno završena prva smena državnog finala Sportskih igara mladih Srbije

Svečanom dodelom medalja i diploma najboljima u Brzeću je posle tri izuzetna dana ispunjena druženjem, sportskim susretima i dobrom zabavom, završena prva smena državnog finala Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije.

Sada su poznata imena SIM-ovaca koji su najuspešniji u državi u rukometu, igri između dve vatre, tenisu, stonom tenisu i šahu.

Dečaci i devojčice iz cele Srbije u Brzeće, na obroncima Kopaonika, su stigli u petak, 11. septembra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a narednog dana na impresivnom sportskom kompleksu hotela "Junior" održana su takmičenja u pet sportova, kao i finalne utakmice u četiri sporta.

U nedelju su se čekali još samo prvaci u tenisu, a kada je i ovo finale završeno, najbolje plasiranima na svečanoj ceremoniji uručene su medalje i diplome.

Imena prvoplasiranih po sportovima: ŠAH: Dečaci 2009. i mlađi: Velja Nedeljković - Niš; Devojčice 2009. i mlađe: Maša Đokić - Kruševac, Dečaci 2005. i mlađi: Aleksa Alimpić - Beograd, Devojčice 2005. i mlađe: Anastasija Vojinović - Aleksinac.

STONI TENIS: Dečaci 2008. i mlađi: Igor Rajić - Novi Sad; Devojčice 2008. i mlađe: Maša Boškovski - Novi Sad; Dečaci 2005. i mlađi: Branislav Smiljković - Kruševac, Devojčice 2005. i mlađe: Bianka Berta - Kikinda.

IZMEĐU DVE VATRE: Kraljevi - Kraljevo; RUKOMET: Dečaci: RK Mladost 2012 - Niš, Devojčice: Prijepolje.

TENIS: Devojčice: Anja Stanković - Niš, Dečaci: Mateja Stefanović - Kragujevac.

Jedna od najuzbudljivijih utakmica, koja je privukla i ubedljivo najviše gledalaca (bilo bi ih verovatno i više da nije strogog poštovanja mera Kriznog štaba), bilo je finale turnira Lino između dve vatre.

Ova igra je inače zaštitni znak Igara u celom regionu i jedino se ovde nalazi u zvaničnom pravilniku takmičenja. Finalisti su bili predstavnici Kuršumlije, četvorostruki prvaci države. Naspram njih ekipa iz Kraljeva.

Kraljevčani su čak imali i podršku roditelja koji su uoči utakmice doputovali u Brzeće kako bi bodrili decu kraj terena. Na kraju posle dva duela bilo je 1:1 i ekipa ''Kraljevi'' iz Kraljeva slavila je u majstorici, po prvi put postavši prvak države.

"Ova pobeda nam znači puno. Čak četiri godine se oni spremaju za ovo! U našoj školi mi već od prvog razreda krećemo da igramo između dve vatre i pripremamo se za ovo superfinale kome se nadamo u četvrtom razredu. Znači, svake četvrte godine očekujte ovakve igrače", nije krio oduševljenje Boris Garović, pratilac ove ekipe, koji je ujedno i učitelj pojedinim igračima.

Jedan od "kraljeva" koji je ostavio srce na terenu tokom finalne utakmice bio je i jedanaestogodišnji Lazar Urošević. Bio je fenomenalan.

"Ovo mi je treći put kako učestvujem na Igrama. U prvom razredu smo samo vežbali, u drugom smo u Kraljevu igrali protiv mnogo jake ekipe i nismo se plasirali dalje, u trećem smo išli u Kragujevac na Igre jer je u Kraljevu tad bila proglašena vanredna situacija zbog poplava. Tada smo se plasirali u Beograd i tamo smo osvojili četvrto mesto. I sad smo konačno prvi! U Brzeću je baš lepo, upoznao sam nove prijatelje, mnogo njih", podelio je svoje utiske Lazar Urošević.

Lazara je, čak i dok je davao izjavu za medije, odmah okružio njegov tim, pa su svi oni nastavili da jednoglasno odgovaraju na pitanja novinara, dokazavši da su Kraljevi jedni drugima podrška uvek, a ne samo na terenu.

Svi kao jedan: Lazar, Maksim, Ilija, Ivona, Mihajlo, Vasilije, Iva, Petra i Filip - to su deca iz kraljevskog tima koji je krunisan zlatom. Oni su za medije priznali da su se pomalo plašili susreta sa rivalima u finalu, ali da im je ipak najveći strah bio da nekom od njih uoči dolaska u Brzeće ili tokom boravka na Igrama, organizatori ne izmere temperaturu iznad 37, jer tada, kako kažu, ne bi mogli da se takmiče.

Posle takvih reči ne treba dalje opisivati koliku želju za igrom imaju ne samo ova deca, već svi SIM-ovci i koliko im dolazak na Igre znači.

Mnogi kažu da su finalistkinje u ženskom tenisu Anja Stanković iz Niša i Sara Đunisijević iz Čačka, već viđene kao naslednice naših čuvenih teniserki Ane Ivanović i Monike Seleš.

O svojim utiscima nakon prve smene ovogodišnjeg Državnog finala na dodeli priznanja govorila je Ivana Jovanović, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih.

"Uprkos specifičnim uslovima na koje je uticala pandemija koronavirusa, uspeli smo da u najbolji mogući način organizujemo i realizujemo i ovaj državni šampionat. Ponosni smo na našu decu, jer su zaista odgovorno i dosledno poštovala sve mere Kriznog štaba i SIM Srbije. Svim učesnicima smo, čim su stigli u Brzeće, poručili da su oni za nas svi već pobednici, jer su samim dolaskom na Državno prvenstvo ostvarili jednu veliku pobedu. Ipak, čar Igara je u tome što u svakoj sezoni zapravo pobeđuje drugarstvo. Iako je ova sezona za nas bila vrlo teška, budući da smo radili u izmenjenim uslovima, imamo razloga da i te kako budemo i zadovoljni i ponosni na sve nove stranice najlepše sportske priče koje smo proteklih meseci zajedno ispisali. Ono što nam je dalo vetar u leđa bila je energija dece koju smo dobili prilikom posete svakom gradu", rekla je Ivana Jovanović.

"Veliku zahvalnost Dunav osiguranje Sportske igre mladih duguju deci Srbije koja su pokazala da su odgovorna, poslušna, lepo vaspitana i zato smo i ovim uslovima uspeli da se igramo i družimo i da pritom svi ostanemo zdravi i bezbedni. Jednaku odgovornost očekujemo i od SIM-ovaca koji nam u Brzeće dolaze u naredne dve smene. Koristim priliku da se zahvalim i hotelu Junior, menadžmentu i svim zaposlenima na spremnosti da budu domaćini deci Srbije i na posvećenosti i maksimalnom trudu da ovo Državno prvenstvo besprekorno organizujemo", naglasila je Jovanović.

U prvoj smeni u Brzeću su bila ukupno 473 učesnika Igara, a očekuje se da tokom naredna dva vikenda na Kopaonik ode još po 450 učesnika.

U drugoj smeni, koja je planirana za period od 18. do 20. i/ili 21. septembra (termin je podložan izmenama zbog planiranog TV prenosa), održaće se finale turnira u malom fudbalu Coca-Cola kup za dečake i devojčice. Odbojka, ulična košarka i odbojka na pesku na rasporedu su u trećoj smeni - od 25. do 27. septembra.

Svi učesnici se strogo pridržavaju svih mera prevencije: sve vreme nose zaštitne maske, redovno im se meri telesna temperatura, vrši se dezinfekcija ruku, vodi se računa o održavanju fizičke distance, koriste se dezobarijere itd.

O poštovanju mera neprekidno vodi računa ceo SIM tim, a učesnici su upoznati sa činjenicom da su sankcije za nepoštovanje mera drakonske, budući da je na Igrama zdravlje svih učesnika apsolutni prioritet.

Ako se steknu uslovi i ako se stabilizuje epidemiološka situacija u regionu, pobednici u svih 10 sportova na Državnom finalu, biće učesnici Velikog međunarodnog finala, koje bi trebalo da se održi u Splitu sredinom oktobra.

U tom slučaju će se deca iz Srbije, kao i ranijih godina, takmičiti i družiti sa svojim vršnjacima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na svim nivoima takmičenja, kao i ostalim aktivnostima u sve tri zemlje, za decu je sve besplatno.

Sve to ne bi bilo moguće bez dugogodišnje podrške partnera, pokrovitelja i sponzora Igara: predsednika Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, generalnog sponzora - Kompanije Dunav osiguranje, kompanija Coca-Cola , Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija, kao i tehničkog partnera Igara - Saveza za školski sport Srbije.

Ovogodišnja sezona Dunav osiguranje Sportskih igra mladih svečano je otvorena u Priboju, a Karavan radosti i prijateljstva posetio je ukupno 27 gradova širom Srbije, gde su organizovana takmičenja u tenisu, stonom tenisu, šahu, odbojci, rukometu, odbojci na pesku, uličnoj košarci i igri između dve vatre.
Pogledaj vesti o: Dunav osiguranje

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Uspe&#154;no zavr&#154;ena prva smena dr&#158;avnog finala SIM Srbije

Izvor: B92, 14.Sep.2020

Svečanom dodelom medalja i diploma najboljima u Brzeću je posle tri dana završena prva smena državnog finala Sportskih igara mladih Srbije.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.