Problemi porodica stradalih radnika

Izvor: B92, 15.Okt.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi porodica stradalih radnika

Užice -- Porodice pojedinih radnika stradalih u fabrici "Prvi partizan" u Užicu nisu potpisale ugovor o poravnanju iako je prošlo 40 dana od te tragedije.

U fabrici "Prvi partizan" u Užicu pre 40 dana poginulo je sedam radnika. Porodice troje nastradalih nisu potpisale ugovor o poravnanju, koji je pravni okvir prema kome je trebalo da budu obeštećene. Jedan od razloga je i naziv ovog akta, ali i visina procenjene štete prema polisi "Dunav osiguranja".

Od sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porodica nastadalih radnika "Prvog partizana", tri su odbile da potpišu Ugovor o poravnanju koji im je ova firma ponudila.

Lukoviće, Ostojiće i Đuriće posebno je pogodio deo Ugovora koji se odnosi na visinu štete prema polisi Dunav osiguranja, kaže Radovan Luković, suprug pokojne Biljane Luković.

"Moja žena je mogla da radi još pet godina. Dvadeset godina bi primala penziju. Ona je penziju zaradila, oni su to deci sve uzeli. I ne samo deci, već i unucima mojim. A ovamo nude samo 300 000 dinara", objašnjava Luković.

Darko Ostojić, kome je supruga takođe poginula, kaže da je bez ikakvog objašnjenja ostao i bez posla u "Prvom partizanu”, gde je bio zaposlen preko studentske zadruge.

"Isto je i ona, koja je imala 24 godine, bila preko studentske, gde su njene godine sve. Trenutno imam kćerku, prekjuče je napunila tri godine, kući sam, ništa ne radim", navodi Ostojić.

Direktor "Prvog partizana” Dobrosav Andić kaže da je ova fabrika, zbog toga što deo pogona nije radio, poslala kući i stalno i privremeno angažovane radnike.

Međutim, više od 200 njih ponovo se vratilo na posao, čim su osposobljeni pogoni.

Porodicama nastradalih radnika obezbeđena su, osim osnovne polise "Dunav osiguranja", i druga sredstva, iz republičke i gradske kase, ali i iz "Prvog partizana”.

"Sve to u zbiru čini neka sredstva od približno 35 000 evra po porodici i stipendije za decu, znači, i zaposlenje u "Prvom partizanu", za stalno, za najuže članove porodica postradalih", dodaje Andrić.

Porodice nastradalih radnika sigurno će biti zbrinute, ističe Andrić.

"Prvi partizan” će i dalje angažovati radnike na privremenim poslovima, u zavisnosti od tržišne situacije, ali će kriterijumi za prijem biti još rigorozniji nego prethodnih godina.

Dunav osiguranje: Obeštećenje na osnovu ugovora

Sumu od 300.000 dinara koju su dobile porodice nastradalih radnika, Dunav osiguranje odredilo je na osnovu ugovora koji je potpisan sa fabrikom "Prvi partizan", rekla je za B92 portparolka "Dunav osiguranja" Milica Slijepčević.

Prema njenim rečima, u tom ugovoru definisana je suma na koju su radnici osigurani i to za nezgode na poslu, kao što su povređivanje ili smrtni slučaj.

U "Dunav osiguranju" razmatraju i dodatnu pomoć porodicama poginulih radnika, koja nema nikakve veze s potpisanim ugovorom, kaže Slijepčevićeva.

"Mi moramo da kažemo da smo ispunuli svoju ugovornu obavezu. Iznad toga, po ugovoru, mi ne možemo ići. Drugo je pitanje pomoć kompanije porodicama nastradalih", navela je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.