Dunav kupuje Kosovsku banku

Izvor: B92, Beta, 11.Maj.2010, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunav kupuje Kosovsku banku

Beograd -- Državna kompanija Dunav osiguranje je saopštila da će kupiti upravljački paket od 850.000 akcija Kosovsko-metohijske banke za 8,5 miliona evra.

Ta kompanija je navela da je dobila saglasnost Agencije za osiguranje depozita i Narodne banke Srbije (NBS), kao i da je preuzimanje Kosovsko-metohijske banke iz Zvečana je početak realizacije dugoročne strategije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dunav osiguranje modernizacije prodajne mreže i povezivanja sa bankarskim proizvodima.

"Zajednička prodajna mreža osiguranja i banke omogućiće smanjenje troškova prodaje kroz optimizaciju broja zaposlenih i drugih resursa, u osiguranju i u banci", navodi se u saopštenju Dunav osiguranja.

Kako su ocenili, uključenje banke u porodicu zavisnih preduzeća kompanije Dunav osiguranje obezbediće efikasnije upravljanje kapitalom, poboljšanje likvidnosti i sigurnosti ulaganja, kao i podizanje nivoa profitabilnosti poslovanja.

Prema podacima Beogradske berze, Kosovsko-metohijska banka izdala je novu emisiju 850.000 akcija, prodajne vrednosti od 1.050 dinara po komadu, da bi dostigla propisani zakonski cenzus kapitala potreban za rad banke.

Krajem marta ove godine, prema podacima sa sajta NBS, kapital banke bio je 2,2 miliona evra, što je bilo za 7,8 miliona evra ispod propisanog zakonskog cenzusa. Pre nove emisije Kosovsko-metohijska banka imala je 208.720 akcija, a cena u trgovanju na Beogradskoj berzi 11. maja iznosila je 1.000 dinara.

Trenutno je u Kosovsko-metohijskoj banci pojedinačno najveći akcionar PKB Orvin iz Orahovaca, 2,51 odsto, Kliničko-bolnički centar Priština ima 2,09 odsto, DP Trepča iz Gnjilana 1,92, Galenika broker iz Zemuna 1,78 i Semenarstvo iz Kline 1,76 procenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.