Žrtve zemljotresa počinju štrajk glađu zbog odštete

Izvor: Blic, 26.Jul.2011, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtve zemljotresa počinju štrajk glađu zbog odštete

ČAČAK/KRALJEVO - Miloju Stevanoviću iz Kačulica, koji već sedam dana štrajkuje glađu zbog toga što mu nije obnovljena kuća oštećena u zemljotresu 3. novembra, uskoro će se u ovom vidu protesta pridružiti i ostali meštani sela na granici Čačka i Kraljeva, koji su ostali bez ikakve pomoći države samo zbog toga što im se kuće nalaze nekoliko stotina metara unutar čačanske teritorije. Za to vreme, grad Čačak i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlada Srbije prepucavaju se oko toga ko je nadležan da obešteti građane čije su kuće na ivici rušenja.

Miloje Stevanović već sedam dana spava u šatoru na ledini kod table koja na magistrali označava granicu između Čačka i Kraljeva. Kaže da za sve to vreme nije uzeo ni zalogaj hrane, već samo pije vodu i voćne sokove.

- Ovde sam i noć i dan zajedno sa sinom Pavlom koji mi je podrška, ali koji, naravno, normalno jede. Za ovih sedam dana nijedna medicinska ekipa me nije posetila da vide u kakvom sam stanju. Dolazio je samo pomoćnik gradonačelnika Čačka Radomir Kruščić, ostao desetak sekundi i za to vreme uspeo da mi prenese poruku gradonačelnika da će u septembru biti izvršen rebalans budžeta, nakon čega će najugroženiji dobiti pomoć. Iscrpljen sam, gubim snagu, ali od ovog vida protesta neću odustati sve dok napismeno ne dobijem uverenje da će moj i problem mojih komšija biti rešen – kaže Stevanović, nezaposleni otac dvoje dece, na čijoj je kući u Kačulicam šteta procenjena na 1,25 miliona dinara.

U novembarskom zemljotresu, u Kačulicama, Goričanima, Katrzi i još nekoliko sela na rubnimi delovima Čačka oštećeno je 395 objekata, od toga nekoliko desetina u toj meri da je u njima potpuno nebezbedno boraviti. Zbog toga neki od vlasnika kuća na ivici rušenja najavljuju da će se pridružiti Milivoju Stevanoviću u najradikalnijem obliku štrajka. Jedan od njih je Radoslav Bajović iz Goričana.

- Do sada su mi više od 20 puta obećavali da će doći drugostepena lokalna komisija da proceni stepen oštećenja i grupu ugroženosti objekta, ali se već mesecima niko ne pojavljuje. Na kući u kojoj živimo supruga i ja su popucali zidovi, ispadaju joj cigle i počela je da se urušava. Počeo sam da pijem lekove za smirenje kako bih mogao da prespavam u kući. Nema druge nego da se pridružim Milivoju u štrajku glađu, jer je to manje rizično po zdravlje nego boravak u polurazrušenoj kući – navodi Bajović.

On i njegove komšije tvrde da niko od nadležnih koji su zaduženi za procenu štete na objektima ne bi smeo da provede noć u objektima koji su u takvom stanju.

- U našoj kući je nemoguće živeti, tako da smo se dvoje dece, supruga i ja preselili u pomoćni objekat od tridesetak kvadrata. Ne tražimo ništa drugo nego da budemo ravnopravni sa našim komšijama koji su od nas udaljeni par stotina metara. Neka komisija izađe na teren i utvrdi stanje, šta god oni kažu, mi prihvatamo – kaže Nebojša Janković, koji se ironijom sudbine pre dve godine iz Lasca na teritoriji Kraljeva preselio u Kačulice, gde je kupio domaćinstvo.

I dok ogorčeni meštani gube strpljenje, traje prepucavanje na relaciji grad Čačak – Vlada Srbije oko toga ko je odgovoran za to što ugroženim građanima do sada nije stigao ni dinar pomoći. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu izjavio je juče tokom posete Kraljevu da njegovo ministarstvo nema ovlašćenje od države da se bavi ovim problemom.

- Lokalna samouprava u Čačku mora da uputi zahtev Vladi i ukoliko ministarstvo na čijem sam čelu bude nadležno za saniranje posledica zemljotresa, pozabavićemo se tim pitanjem – izjavio je Marković.

Sa druge strane, u čačanskoj Gradskoj upravi ističu da su još 18. marta poslali dopis Vladi Srbije u kom je navedeno da je na kriznom području oštećeno 395 objekata i da je šteta procenjena na 54 miliona dinara.

- Mi ćemo čekati na odgovor iz Vlade do 1. septembra, a nakon toga ćemo rebalansom budžeta smanjiti pojedine investicije, čime će se stvoriti uslovi da grad Čačak isplati štetu od zemljotresa – naglasio je zamenik gradonačelnika Čačka Saša Obradović.

Podignuto 500 montažnih kuća u Kraljevu

Po rečima ministra Milana Markovića do sada je izgrađeno bezmalo 500 montažnih kuća, a oko 11.000 Kraljevčana primilo je novčanu pomoć za teška oštećenja na svojim objektima. Sada je u fazi isplata štete onima koji žive u zgradama, popravka tih objekata a samo se još čeka odluke EIB oko kredita za izgradnju novog stambenog bloka u Dositejevoj ulici.

Počela obnova škola u Kraljevu

Ministar obrazovanja Žarko Obradović obećao je juče da će svi đaci iz 12 osnovnih i srednjih škola koje su delimično ili potpuno uništene prvog septembra biti u svojim učionicama. Ministar Obradović je to rekao pred zgradom koju dele Gimnazija i Ekonomska škola, gde su juče počeli radovi, koji treba da vrede skoro sto miliona dinara, za šta su većinu sredstava obezbedili "Poštanska štedionica” i "Pošta”.

- Sutra se otvaraju tenderi za ostale škole i ako đaci ne sednu u klupe prvog septembra ja ću doći da vam se javno izvinim - rekao je ministar Obradović. Škole sa tenderima, međutim, imaju problema. Kratka anketa sa odgovornima u školama koje treba da budu renovirane pokazuje da su prvi pokušaji da nađu izvođače radova propali, a da za novi tender bar za sada nemaju zaintresovane.

- Nama je sutra za 11 sati zakazano otvaranje tnederskih ponuda. Tačno je da do sada nemamo nijednu ponudu ali kada su ovakvi poslovi u pitanju ponuđači znaju da dođu i u poslednjem satu - kaže Zoran Andrijanić, direktor Mašinsko-tehničke škole. U OŠ "Čibukovački partizani” niko zvanično neće da govori, ali nezvanično saznajemo da je prvi tender propao, dok će ponude sa novog biti otvorene kada se direktor vrati sa odmora. Kako saznajemo, ponuđača nema ni u ETŠ "Nikola Tesla”. Ministar Obradović nije želeo da odgovori zašto popravke škola nisu počele prvog jula, kako je ranije obećano.

Povezane vesti: Još jedan Čačanin stupio u štrajk glađu zbog oštećene kuće Kraljevo: Obnova škola nije počela Dva slaba zemljotresa u Kraljevu Boris Tadić obišao sanirana klizišta na Ibru Kuće oštećene u zemljotresu biće obnovljene do jeseni
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.