Izvor: RTS, 18.Apr.2021, 11:49

Ziđin: Zahtevi inspekcije biće ispunjeni do kraja aprila, eliminisaće se i najmanji uticaj na kvalitet vode u Peku

Kako bi povećala efikasnost prečišćavanja voda iz majdanpečkog Južnog revira i tamošnjeg postrojenja za drobljenje rude, kompanija Ziđin je do 16. aprila očistila sve postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda a zahtevi inspekcijskog tima biće u potpunosti ispunjeni do kraja aprila, saopšteno je iz te kompanije.
Jedan ultrazvučni merač protoka vode instaliran je za merenje količine vode koja se ispušta u reku, a drugi će biti postavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najkasnije 20. aprila. Kompanija je takođe očistila i korito reke Mali Pek od mulja koji se taložio decenijama. Dva nova taložnika za prečišćavanje otpadnih voda su završena, a izgradnja trećeg je u toku i biće gotova do kraja aprila, navodi se u saopštenju kompanije Ziđin.
To je, kako se navodi u saopštenju, rezime postupanja kompanije po merama izrečenim nakon kontrole u kojoj su tokom marta učestvovale inspekcije tri različita ministarstva.
Kompanija Ziđin koja posluje u Srbiji dobila je rok da do 30. aprila otkloni nepravilnosti koje je tada uočila inspekcija, ali i obećanje da će, zbog iskazane sumnje u postojanje više zagađivača reke Pek, u narednom periodu sve tri inspekcije nastaviti da se bave ovim problemom kako bi se utvrdili svi potencijalni zagađivači.
Sredinom marta kompaniji je naloženo da do kraja aprila očisti postojeće kanale i taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradi nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih voda u kojima će se, pored atmosferskih, prečišćavati i vode iz perionice teških vozila.
Naloženo je, a dosad i učinjeno, da se i korito reke Mali Pek, u delu koji nije u rudničkoj zoni, očisti od materijala koji se decenijama taložio i da se i na toj lokaciji izgrade taložnici, navode iz kompanije Ziđin.
Na kraju, treći i poslednji zadatak koji je ogranak kompanije u Majdanpeku dobio, jeste redovno ispitivanje i vođenje dnevnika o kvalitetu otpadnih voda pre mehaničkog prečišćavanja i nakon toga.
Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović potvrdio je u svojoj izjavi, 14. aprila, da su tri inspektora, na osnovu predstavki građana povodom zamućenja reke Pek, sinhronizovanim delovanjem "utvrdili eventualni uticaj na zagađenje reke i od strane Ziđina, ali i od drugih potencijalnih zagađivača".
Rudarski i vodoprivredni inspektor i inspektor zaštite životne sredine, kako je pojasnio Milijanović, zajedničkim nadzorom i akcijom utvrdili su da zamućenje reke Pek počinje u delu gde se atmosferska kanalizacija uliva u njenu pritoku Mali Pek.
Kako bi smanjila uticaj na kvalitet vode u reci Veliki Pek, kompanija saopštava da je uložila znatna sredstva i napor da instalira nove pumpe i cevovode za reciklažu svih otpadnih voda iz filtraže i njihov povratak u flotaciju.
Posao će, kažu u "Ziđinu" biti završen do kraja aprila i tada se otpadne vode iz filtraže neće ispuštati u reku Veliki Pek.
U skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i standardima za kvalitet voda, u toku je izrada i novog projekta prečišćavanja rudničkih otpadnih voda u RBM-u. Kompanija Ziđin će novi projekat realizovati kada za njega dobije odobrenje nadležnih srpskih institucija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ziđin će eliminisati i najmanji uticaj na kvalitet vode u reci Pek

Izvor: B92, 18.Apr.2021

Kompanija Ziđin je do 16. aprila očistila sve postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda kako bi povećala efikasnost prečišćavanja voda iz Južnog revira..."Kako bi povećala efikasnost prečišćavanja voda iz majdanpečkog 'Južnog revira' i tamošnjeg postrojenja za drobljenje rude,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.