Vlasti u Srbiji su odlučno osudile pojave neonacizma

Izvor: Blic, 11.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasti u Srbiji su odlučno osudile pojave neonacizma

Pojava neonacizma u Srbiji, pogotovo u Novom Sadu gde su protiv grupe „Nacionalni stroj" vođeni i sudski procesi, gde je organizovan skup na Himlerov rođendan i gde je pre nekoliko dana na Međunarodni dan Roma osvanula crna zastava sa natpisom „Smrt Romima", jeste zabrinjavajuća, ali je najvažnije to što ove grupe nemaju podršku, malobrojne su i bez snage, a vlasti su im rekle odlučno ne, smatra Efraim Zurof, direktor izraelske kancelarije Centra „Sajmon Vizental". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Ovakve grupe pojavljuju se svuda u svetu. Pa, pre samo mesec dana oko 2.000 neonacista izašlo je na ulice u Rusiji i vikalo „Jevreji napolje". To je problem koji tišti ceo svet. Ono što je važno je da su ovakve grupe u Srbiji male, da nemaju moć i što je najvažnije, vlasti ih ne podržavaju, vrlo odlučno pokazuju da su protiv takvih ekscesa i načina razmišljanja. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da se Srbija suočava sa ozbiljnim problemom, proglašenjem nezavisnosti Kosova, da se javlja mišljenje da u inostranim zemljama ne postoji razumevanje za ovu problematiku. U takvim situacijama neminovno se pojavljuju manje ekstremne grupe koje će protestovati protiv Evropske unije, protiv Amerike, koju vide kao nekoga ko pruža podršku kosovskim Albancima - kaže Zurof.

Po njegovom mišljenju, položaj jevrejske manjine u Srbiji, uzimajući sve aspekte u obzir, može se opisati kao dobar.

- Antisemitizma gotovo da nema, a među vlastima ga definitvno nema. Doduše, on se javlja u nekoj formi, znam da su prošle godine organizovana okupljanja na dan Himlerovog rođendana, ali je važno da takvi istupi ne dobijaju podršku i da su vlasti tome rekle odlučno ne. Uz to, jevrejska manjima ima dobrog vođu, rabina Isaka Aziela, tako da svakako, treba reći da je pozicija Jevreja ovde dobra - ističe Zurof.

Ono što je važnije pitanje, smatra on, jeste nivo života Jevreja i da li jevrejske organizacije imaju budućnost.

- U Srbiji nema nijedne jedine jevrejske škole. Pri tom, treba biti svestan da nema ni pravog osnova na kome bi se moglo zatražiti otvaranje, jer nema dovoljno jevrejske dece. Dakle, sve ostaje na jevrejskoj organizaciji - zaključuje Zurof.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.