Izvor: RTS, 10.Dec.2022, 13:32

Ustoličen nadbiskup Nemet: Želimo saradnju sa svima, posebno sa SPC

Nadbiskup Ladislav Nemet ustoličen je u Katedrali uznesenja blažene Marije u Beogradu, a ustoličenju je, pored predstavnika rimokatoličke crkve i vernika, prisustvovao i patrijarh Porfirije. "Želimo u miru sarađivati sa svim vernicima naše Srbije, posebno mislim na Srpsku plavoslavnu crkvu, jer ona nam je starija sestra na ovim prostorima", poručio je nadbiskup Nemet.
Ustoličenje je počelo molitvom i obraćanjem dosadašnjeg nadbiskupa Stanislava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hočevara koji je pozvao sve okupljene da prigrle novog nadbiskupa.

Nadbiskup Hočevar predao je biskupski pastirski štap Nemetu, čime mu je zvanično predao tron Beogradske nadbiskupije.
Nadbiskup i mitropolit Ladislav Nemet je sedmi nadbiskup Beogradske nadbiskupije u njenoj 98 godina dugoj istoriji.
Prilikom ustoličenja, nadbiskup Nemet je rekao da želi saradnju sa svim crkvama i verskim zajednicama, posebno sa Srpskom pravoslavnom crkvom.  
"Katolička crkva zalaže se za miran suživot sa svim verskim zajednicama u Srbiji i nastojaće da doprinese našem društvu u saradnji sa drugim veroispovestima i državnim telima", rekao je novi nadbiskup. 
"Bog je sve stvorio i ka njemu svi idemo i zajedno smo na tom putu, zato želimo u miru sarađivati sa svim vernicima naše Srbije, posebno mislim na Srpsku plavoslavnu crkvu, jer ona nam je starija sestra na ovim prostorima", poručio je nadbiskup Nemet.
Istakao je da katolici u srpskom društvu žive kao Hristovi sledbenici i da će nastojati da naše društvo grade i ulepšavaju u jedinstvu sa drugim veroispovestima i državnim telima.
"Novi sveštenički zadatak obavljaću savesno" Nadbiskup Nemet rekao je da je 39 godina posvetio svešteničkom životu i da ga, kako je dodao, bez obzira na sve okolnosti, dobra i loša iskustva božina volja nikada nije napustila.
"Mnoga mesta sam obišao živeo i radio, puno sam patio, a još više ljubio i sada sam tu u Beogradu", rekao je on.

Zahvalio se svima koje su u njemu videli "više od dečaka iz Bačke" i obećao da će dati sve od sebe da novi sveštenički zadatak obavljati savesno u skladu sa zakonima Božiji.
Nadbiskup se zahvalio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što mu je čestitao na imenovanju za nadbiskupa i što ga je uverio i dao podršku za saradnju sa katoličkom crkvom u Srbiji. 
Rodom je iz Odžaka i ima 66 godina. Školovao se u Subotici u biskupskom semeništu "Paulinum", u Poljskoj je završio studije filozofije i teologije, a u Rimu je doktorirao dogmatiku na Papskom Gregorijanskom univerzitetu.
Nadbiskup Nemet govori mađarski, srpski, engleski, nemački, poljski, italijanski i hrvatski.
Nadbiskup Stanislav Hočevar otišao u penziju nakon 22 godine službe na tronu beogradske nadbiskupije.
Porfirije: Radujemo se ustoličenju novog nadbiskupa
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izrazio je uverenje, na ustoličenju novog nadbiskupa Beogradske nadbiskupije, da će novi nadbiskup Nemet deliti dobro i zlo sa svim ljudima sa ovih prostora.

"Danas i mi pravoslavni hrišćani i svi ljudi dobre volje raduju se ustoličenju novog nadbiskupa Beogradskog zajedno sa svim vernicima katoličke crkve i beogradske nadbiskupije", rekao je patrijarh Porfirije.
Rekao je da kao čovek sa ovih prostora, rođen i odrastao u Bačkoj, Nemet dobro poznaje dušu srpskog naroda, te da će svojim svešteničkim radom doprineti unapređenju njihovih života.
Poželeo je novom nadbiskupu da mu Gospod da snage da služi svom narodu, čime će, dodao je, doprineti i biti deo spasenja čitavog sveta.
Takođe, patrijarh je, mir, radost i ljubav poželeo i dosadašnjem nadbiskupu Stanislavu Hočevaru.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HOČEVAR DOBIO NASLEDNIKA Ustoličen novi nadbiskup u Katedrali uznesenja blažene Marije u Beogradu

Izvor: Blic, 10.Dec.2022

Novi nadbiskup Ladislav Nemet ustoličen je u Katedrali uznesenja blažene Marije u Beogradu, a ustoličenju je pored predstavnika rimokatoličke crkve i vernika, prisustvovao i partrijar Spske pravoslavne crkve Porfirije.

Nastavak na Blic...

Novi nadbiskup Ladislav Nemet ustoličen u Katedrali Uznesenja Blažene djevice Marije

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Dec.2022

Dosadašnji zrenjaninski biskup Ladislav Nemet ustoličen je danas na svečanoj misi za novog beogradskog nadbiskupa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Ustoličen novi nadbiskup Ladislav Nemet: Svečana misa u Katedrali Uznesenja Blažene device Marije!

Izvor: 24sedam.rs, 10.Dec.2022

Pastirski štap predao mu je, u Katedrali Uznesenja blažene device Marije u Beogradu, Stanislav Hočevar koji je vodio ovu nadbiskupiju

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.