Vesti

0

Novi nadbiskup Ladislav Nemet ustoličen u Katedrali Uznesenja Blažene djevice Marije

Izvor: Beta

Novi nadbiskup Ladislav Nemet ustoličen u Katedrali Uznesenja Blažene djevice Marije

Izvor: Beta / Amir Hamzagić

Dosadašnji zrenjaninski biskup Ladislav Nemet ustoličen je danas na svečanoj misi za novog beogradskog nadbiskupa.
 
Pastirski štap predao mu je, u u Katedrali Uznesenja blažene djevice Marije u Beogradu, Stanislav Hočevar, koji je vodio ovu nadbiskupiju više od 20 godina, do odlaska u penziju.

"Želimo da sarađujemo sa svim verncima, posebno sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koja nam je ovde starija sestra, kao i sa drugim crkvama i verskim zajednicama" rekao je Nemet, neposredno nakon ustoličenja.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što mu je čestitao na imenovanju i obećao da će nastaviti podrška i saradnja.

Poglavar SPC patrijarh Porfirije je rekao da je Nemet "čovek ovdašnjih prostora, čovek naših naroda, neko ko je rođen i odrastao u Bačkoj i poznaje dušu svih koji žove u Srbiji".

"Ljudi koji žive u Srbiji znaju, a posebno veruju, da smo jedni drugima potrebni i da niko nije višak", rekao je patrijarh.

Kardinal iz Budimpešte Erde Peter rekao je, s obzirom na brojne biskupe iz više zamalja i naroda, kao i predstavnike SPC, da danas "hrišćansko srce Evrope" kuca u Beogradu.

Kardinal je takođe rekao da je papa Franja odredio zadatak nadbiskupu Nemetu da bude "graditelj mostova".

Dosadašnji nadbiskup beoradski Hočevar zahvalio je srpskm društvu i državnim vlastima na iskazanom poštovanju prema nadbiskupiji i celoj Katoličkoj crkvi, koja želi samo da služi kulturi dijaloga.

Ladislav Nemet rođen je 1956. u Odžacima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR