Uspeh lekara VMA:  Uspešno reimplantirana šaka

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspeh lekara VMA: Uspešno reimplantirana šaka

Na Vojnomedicinskoj akademiji uspešno je izvršena reimplantacija leve šake mladiću koji je imao traumatsku povredu, i kome je mašina na poslu otkinula deo ekstremiteta.
Posle sedmočasovne operacije koju je izveo multidisciplinarni tim Vojnomedicinske akademije prognoze su ohrabrujuće. Šaka dvadesetosmogodišnjaka ima boju, a vidi se da je i prokrivljenost dobra.

To je i ekipa RTS-a proveravala, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a to od prošle srede, kada je ovaj mladić hitno doveden na VMA i operisan, svakodnevno proverava i tim lekara koji o njemu non-stop brinu.
"Posao je bio pravljenje gajbica a mašina je kontrolisana nogom, to je bila mašina za sečenje, možemo da kažemo da je bila nepažnja, nesmotrenost, tvrdoglavost", objašnjava pacijent kako je došlo do povrede.
Kada je povređen stigao na Vojnomedicinsku akademiju, u najkraćem mogućem roku oformljen je tim stručnjaka – u salu su ušli vaskularni hirurzi, mikrohirurzi, ortopedi, anesteziolozi, instrumentarke...
Uspeli su da obnove krvne sudove, nerve, mišiće, kožu i potkožno tkivo, da prišiju šaku koja je bila delimično amputirana u nivou ručnog zgloba.
"Suština kod ovakvih povreda jeste rekonstrisati vaskularne elemente. Naišli smo na problem, jer su krvni sudovi bili skraćeni, uzeli smo venske graftove sa podlaktuice, koji su istog promera kao krvni sudovi u tom delu ruke. Nakon toga vensku, arterijsku anestemozu, omogućili smo da krv uđe u šaku, i da krv uđe u cirkulaciju", objašnjava doktor Nikola Ostojić sa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju VMA.
Ovakve povrede na sreću nisu česte, kažu na VMA, ali nisu ni retke, zato su i važni saveti stručnjaka.
"Najbitnije je na licu mesta zaustaviti krvarenje, širi su krvni sudovi i dosta krvi može da se izgubi. Ako se radi o potpunom odsecanju ekstremiteta, tada je najbolje staviti taj odsečeni deo u suvi led, znači ekstremitet u jednu kesu a led u drugu, pa sve zajedno", kaže Ostojić.
Ono čemu se nada ovaj pacijent jeste da se posle najmanje još jedne operacije koje ga očekuje i rehabilitacije, vrati i svom hobiju, a to je sviranje gitare.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Uspješno reimplantirana šaka na VMA

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Sep.2017

BEOGRAD - Na Vojnomedicinskoj akademiji uspješno je izvršena reimplantacija lijeve šake mladiću koji je imao traumatsku povredu, i kome je mašina na poslu otkinula diio ekstremiteta.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.