Upis naplaćivali i do 3.000 dinara

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upis naplaćivali i do 3.000 dinara

Uprkos odluci Ministarstva prosvete da upis učenika u srednje škole bude besplatan, pojedine škole, osim dokumenata, od budućih đaka traže i do 3.000 dinara. Nadležni upozoravaju da će prosvetna inspekcija obići obrazovne ustanove u kojima su tražili novčanu naknadu za upis i zato apeluju na roditelje i đake da prijave svaki pojedinačni slučaj.

Telefon u redakciji „Blica" juče nije prestajao da zvoni. Ogorčeni roditelji ali i đaci zvali su da pitaju da li >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je upis zaista besplatan i kome mogu da se žale kad im u školama traže da uz dokumenta uplate od 1.000 do 3.000 dinara.

- Pročitala sam u „Blicu" da je upis besplatan i jako sam se iznenadila kad me je sin pozvao i rekao da mora da plati 1.100 dinara. Objasnio mi je da je u pitanju đački dinar i da svi treba da plate. Naravno, dala sam mu pare, ali mi nije jasno kako je onda upis besplatan. Evo, i moja koleginica kaže da su i njima na upisu u gimnaziju tražili 1.200 dinara. Nije u redu da neko plaća, a neko ne. Nadam se da će u Ministarstvu ispitati ovaj slučaj - priča Đurđa, majka učenika prvog razreda ETŠ „Rade Končar".

U školi kažu da je još na Savetu roditelja dogovoreno da se od učenika naplati po 1.100 dinara na ime troškova osiguranja, obezbeđenja, identifikacione kartice, đačke i glavne knjige. Sav novac uplaćuje se na đački račun.

- Tačno je da naplaćujemo po 1.100 dinara, ali time ne uslovljavamo upis. Naprotiv, đaci mogu do 20. avgusta da plate traženi iznos, a ne striktno prilikom upisa. To je odluka Saveta roditelja - kaže Momčilo Stojanović, direktor ETŠ „Rade Končar".

Međutim, iako u školama tvrde da niko naplaćivanjem „godišnjih troškova za školsku 2008/2009. godinu" ne uslovljava upis, roditelji kažu drugačije.

- Moje dete je otišlo da se upiše, ali ga je tamo sačekalo neprijatno iznenađenje. Rekli su da ne može da se upiše u prvi razred dok ne plati 3.000 dinara. Pošto nije imao toliko novca, dali su mu broj žiro-računa na koji treba da izvrši uplatu. Kako nismo imali izbora, platili smo i dobili uredno priznanicu na kojoj stoji da taj novac ide na ime godišnjih troškova za školsku 2008/2009. godinu. Zaista nije u redu da se tako paušalno uzima novac od roditelja, a na kraju, 3.000 dinara nije malo - kaže otac, učenika prvog razreda Srednje škole u Titelu.

U Ministarstvu prosvete upoznati su s tim problemom, jer im iz cele Srbije stižu žalbe roditelja na visoke cene upisnina. Pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević upozorio je da za takvo uslovljavanje nema nikakvog pravnog osnova.

- Javljaju se roditelji i imamo informacije da pojedine škole naplaćuju upis i po nekoliko hiljada dinara. Škole nemaju pravo da uslovljavaju upis, a ukoliko ipak uzmu novac, moraće i da ga vrate, jer će im to naložiti inspekcija. Škole ne mogu uslovljavati upis ni prvog ni bilo kog razreda srednjih škola naplaćivanjem bilo kakvih novčanih sredstava - navodi Bogoljub Lazarević.

Dokumenta za upis

Uz prijavu se predaje originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, (može biti i stariji od šest meseci), lekarsko uverenje (samo za određene profile), diplome i drugi dokazi o posebnim dostignućima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Škole i dalje naplaćuju upis

Izvor: B92, 08.Jul.2008

Beograd -- Drugog dana upisa đaka u srednje škole, Ministarstvu prosvete i dalje stižu pritužbe na račun škola koje učenicima naplaćuju upis... U Ministarstvu apeluju na roditelje da takve nepravilnosti prijave opštinskoj ili republičkoj prosvetnoj inspekciji. Kako je za B92 objasnio pomoćnik...

Nastavak na B92...

Škole naplaćuju i đačko osiguranje

Izvor: B92, 09.Jul.2008, 03:37

Beograd -- Uprkos brojnim usmenim pritužbama o nezakonitim naplatama priliko upisa, inspekcija ne može da reaguje bez pismenog dopisa... Na adresu Ministarstva prosvete do sada je stigla samo jedna pismena prijava u kojoj se navodi da je u beogradskoj srednjoj školi prilikom upisa od učenika zahtevano...

Nastavak na B92...

Upis uz novčanu uplatnicu

Izvor: Kurir, 09.Jul.2008

ARANĐELOVAC - I pored upozorenja Ministarstva obrazovanja da je upis prvaka u srednje škole besplatan, u gimnaziji „Miloš Savković“ u Aranđelovcu budući đaci prvog razreda koji su stekli pravo upisa morali su da, uz potrebna dokumenta, prilože i novčanu uplatnicu od 1.800 dinara, što je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.