Škole ne vraćaju novac

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole ne vraćaju novac

Direktori kažu da neće vraćati novac od upisa u srednje škole, već će ga, po odluci saveta roditelja, uložiti u poboljšanje uslova rada

Iako je Ministarstvo prosvete saopštilo da srednje škole nemaju prava da naplaćuju upis i da taj novac mora biti vraćen roditeljima, direktori sa kojima smo razgovarali kažu da novac neće vraćati, jer će on, po odluci saveta roditelja, biti uložen u poboljšanje uslova u školi.

Nadležni u školama ističu da niko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije primoran da plati od hiljadu do nekoliko hiljada dinara pri upisu, kao i da se novac izdvaja za „đački dinar”.

Posle prosvetnih vlasti Srbije, a povodom velikog broja pritužbi roditelja, juče se oglasio i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu, koji ističe da po važećim prosvetnim zakonima nije predviđeno da se za upis u prvi razred daje materijalna ili bilo kakva druga naknada. Upis je besplatan, s tim da ustanove mogu uz novčanu pomoć roditelja učenika da poboljšaju uslove rada ili novac iskoriste za neke vannastavne aktivnosti, o čemu odluku donose školski odbori na predlog saveta roditelja, navodi se u saopštenju.

Uprkos ovim upozorenjima, i juče je nastavljena naplata upisa u pojedinim srednjim školama u Srbiji. Uz dokumenta potrebna za upis, mame i tate koje su juče upisivale decu u gimnaziju „Miloš Savković” u Aranđelovcu morali su da prilože i uplatnicu na 1.800 dinara.

Mirjana Stanošević, direktorka aranđelovačke gimnazije, izjavila je da to nije plaćanje za upis đaka, već primena odluke Saveta roditelja da svaki đak, odnosno roditelj treba da učestvuje u finansiranju obezbeđenja škole, osiguranja učenika, a tu su i druge potrepštine, kao što je nabavka đačkih knjižica, članarina za Crveni krst...

– Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ustanova može sama da obezbedi sredstva za podizanje standarda u školi. Odluku o tome uvek donosi naš savet roditelja, koji je ove godine odlučio da to bude naplaćeno pri upisu – kaže Srećko Albić, direktor Mašinsko-saobraćajne škole u Čačku, u kojoj su roditelji, u ove svrhe, izdvajali po 2.000 dinara.

Albić objašnjava da je školi novac potreban u svakom trenutku – ako neko od đaka uništi inventar, ako su potrebne hitne popravke, kao i da niko ne može da ih uslovljava da li će roditeljski dinar naplatiti pri upisu ili na početku školske godine.

– Nije obavezno plaćati roditeljski dinar, pa oni koji su socijalno ugroženi, izbeglice ili nemaju sredstava, ne moraju da daju novac za to. Takođe, ako se učenik ispiše iz škole vraćamo novac od „đačkog dinara” – rekao je Albić.

U Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla” u Pančevu niko od roditelja se nije žalio što mora da plati 1.500 dinara pri upisu, napominje Piroška Lukić-Onodi, direktorka ove škole.

– Prvi put ove godine uveli smo plaćanje za poboljšanje uslova u školi, jer je tako odlučio Savet roditelja. Oni su predložili da skupljamo novac za sređivanje prostorija škole, kupovinu nove opreme, nagrade najboljim učenicima, besplatne izlete – kaže Lukić-Onodi.

Direktorka naglašava da roditelji nisu obavezni da plate, kao i da o načinu na koji će novac biti potrošen odlučuje Savet roditelja.

Upis u prvom krugu nove generacije đaka u gimnazije, četvorogodišnje i trogodišnje stručne škole završen je juče, a danas će neraspoređeni učenici popunjavati liste želja. Oni mogu da konkurišu u srednje škole u kojima je posle prvog kruga ostalo slobodnih mesta, čiji je spisak objavljen juče po podne u matičnim osnovnim školama. Konačni raspored ovih đaka biće objavljen 11. jula, kada će biti organizovan i upis.

-----------------------------------------------------------

Kuvari najpopularniji

Prema prvim podacima Ministarstva prosvete, listu želja predalo je ukupno 76.324 đaka, od kojih je njih 74.009 raspoređeno - 58.704 u škole za četvorogodišnje obrazovne profile, a 15.305 u trogodišnje.

Po prvoj želji sa liste školu je upisalo 44.453 učenika, po drugoj 11.917, a po trećoj 6.023. Najpopularniji obrazovni profili bili su kuvar, konobar, turistički tehničar, službenik osiguranja, bankarski službenik, finansijski administrator, farmaceutski tehničar. Najmanje atraktivni profili bili su mašinbravar, metalostrugar, konfekcijski tehničar, konfekcionar krojač, proizvođač finalnih proizvoda od drveta, mesar.

-----------------------------------------------------------

Još jedna šansa na Poljoprivrednom fakultetu

Svršeni srednjoškolci koji su polagali prijemni ispit iz nekog od predmeta predviđenih za upis na beogradski Poljoprivredni fakultet (hemija, matematika, sociologija, biologija ili fizika) mogu danas da predaju molbu za upis na ovaj fakultet.

Da bi mogli da konkurišu, treba da su položili prijemni ispit na nekom od fakulteta Univerziteta u Beogradu. Oni koji budu ispunjavali sve uslove, moći će da se upišu sutra na odsek na kojem ima slobodnih mesta.

Jelena Beoković

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.