Škole naplaćuju i đačko osiguranje

Uprkos brojnim usmenim pritužbama o nezakonitim naplatama priliko upisa, inspekcija ne može da reaguje bez pismenog dopisa.

Izvor: Blic

Sreda, 09.07.2008.

01:35

Default images

Na adresu Ministarstva prosvete do sada je stigla samo jedna pismena prijava u kojoj se navodi da je u beogradskoj srednjoj školi prilikom upisa od učenika zahtevano da uplate 1.200 dinara, piše "Blic". Tamo gde inspektori utvrde da su roditelji bili ucenjivani - škole će morati da vrate novac.

Roditelji su posebno ogorčeni na visinu upisnina i ističu da im nije jasno šta to plaćaju kad moraju da izdvoje i do 6.000 dinara. U školama se pravdaju da oni nikoga ne uslovljavaju i da su tu odluku doneli sami roditelji koji smatraju da je to način da poboljšaju uslove školovanja svoje dece.

Ipak, roditelji tvrde da nisu mogli da upišu decu dok uz dokumenta ne prilože i priznanicu da su uplatili naknadu za „godišnje troškove za školsku 2008/2009. godinu“.

"Mi smo vrlo jasni po ovom pitanju: niko ne sme upis u prvu godinu i druge razrede da uslovljava plaćanjem đačkog dinara", kažu za "Blic" u Ministarstvu prosvete.

"Znamo da je ovaj problem postojao i ranijih godina, ali nikad nije bio izražen u ovoj meri. Zovu nas roditelji iz cele Srbije, ali moraju da nam podnesu pismenu prijavu da bi naša inspekcija reagovala", navode u Ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: