UNS: Štamparija Borba umesto Milana Beka većinski vlasnik Novosti

Izvor: RTS, 22.Apr.2019, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Štamparija "Borba" umesto Milana Beka većinski vlasnik "Novosti"

Kompanija "Novosti" održaće 7. maja Skupštinu na kojoj treba da bude doneta odluka da Štamparija "Borba" a. d. postane njen većinski vlasnik, umesto Milana Beka, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).
Jedna od tačaka dnevnog reda na ovoj Skupštini je donošenje odluke o istovremenom smanjenju i povećanju osnovnog kapitala u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skladu sa odredbama usvojenog Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), navodi UNS.

Prema saznanjima UNS-a, vrednost akcija Kompanije Novosti zbog "negativnog kapitala", odnosno zbog većih obaveza od vrednosti imovine društva, biće snižena svim sadašnjim vlasnicima, dok će Štamparija Borba na osnovu potraživanja koja iznose oko milijardu dinara postati većinski vlasnik.
UNS podseća da je sadašnji većinski vlasnik Kompanije Novosti biznismen Milan Beko, sa više od 60 odsto, da je u vlasništvu države Srbije oko 30 odsto akcija, da PIO fond ima oko sedam odsto, a manje od jednog procenta poseduju fizička lica.
Privredni sud u Beogradu je u januaru 2018. godine doneo Rešenje o usvajanju UPPR-a kompanije Novosti kojim se obustavlja stečaj ove medijske kuće koja od 27. februara ove godine više nije u blokadi, podseća UNS.
Dodaju da u UPPR-u stoji da je račun Novosti bio blokiran od 12. jula 2017. godine, a kako je te godine objavljeno na sajtu Novosti, dug je nastao zbog obaveza prema državi za doprinose za poreze i zarade, kao i da je taj dug sa kamatom iznosi 284 miliona dinara.
Prema navodima UNS-a, ukupni dugovi Kompanije Novosti prema 263 poverioca sa kamatama iznose oko 1,5 milijardi dinara. Najveće obaveze su prema Štampariji Borba, koja je u većinskom vlasništvu države, a iznosi oko milijardu dinara.
Najvećim poveriocima dug će biti izmiren u 120 mesečnih rata, sa početkom otplate odloženim za dve godine, bez kamate i valutne klauzule.
Rešenjem UPPR-a predviđen je i otpis kamata i mogućnost da najveći poverioci potraživanja pretvore u kapital Novosti, što je na dnevnom redu Skupštine 7. maja kada se očekuje da umesto Milana Beka, većinski vlasnik postane Štamparija Borba a. d., navodi UNS.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.