Izvor: RTS, 01.Jul.2021, 20:32

Tropski talas najgore utiče na voće u fazi zrenja, ugrožene maline i višnje

Baš se teško rashlađujemo ovih dana. Kada su velike vrućine, mnogo se znojimo i gubimo tečnost i neophodne vitamine i minerale, pa ih zato treba nadoknaditi vodom, prirodnim sokovima i sočnim voćem i povrćem. A kako se bori voće? Zbog visokih temperatura dolazi do oštećenja na plodovima, koji ostaju sitniji i sa manjom količinom vode u sebi, kaže Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.
Darko Jevremović kaže da visoke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << temperature utiču kako na ljude, tako i na sav biljni svet, a naročito nanose štetu voću.

Prema njegovim rečima, ugroženo je sve voće koje je sada u fazi zrenja, konkretno sada je u fazi zrenja malina, kao i višnja.
Dodao je da usled ovakvih temperatura dolazi do oštećenja na plodovima, plodovi ostaju sitniji i sa manjom količinom vode u sebi.
"Prognoze su bile da će rod biti prosečan, ali mrazevi koji su bili i sada ove visoke temperature, u zavisnosti o kojem delu Srbije govorimo, umanjiće rod", naveo je Jevremović.
Napominje da kombinacija kiše i vreline negativno utiče na kvalitet ploda i visinu prinosa voća.
"Grožđe lakše podnosi ovako visoke temperature ostalog voća. Visoke temperature doprinose većoj količini šećera u grožđu, što utiče na kvalitet", istakao je.
Preporučuje da ko ima mogućnosti, treba da zaliva voće i koristi mreže za zaštitu.
"Postoji prag štetnosti prilikom prskanja. Treba voditi računa da se ne koriste pesticidi u fazi zrenja, kao i da se prska rano ujutru i uveče, kako bi se izbegla oštećenja", rekao je Jevremović.
Kaže da je kišovito proleće dobro uticalo na voće, međutim, imali smo dosta mrazeva, koji su negativno uticali na biljke, a sada smo imali grad, tako da je rod kajsije desetkovan u zapadnoj Srbiji.
"Rod je u odnosu na prethodne godine prosečan, kod nekog voća iznad proseka, kod nekih ispod proseka. Trenutno je mala ponuda pojedinih voćnih vrsta, a naravno – cene će regulisati tržište", naveo je Jevremović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.