Izvor: RTS, 21.Jun.2021, 21:11

Surdulica - kamena vuna spoticanja građana i "Knaufa"

Zbog crnog dima koji se nedavno pojavio iz dimnjaka fabrike kamene vune "Knauf", protestovali su građani Surdulice. Fabrika je saopštila da su isparenja posledica tehničkog problema sa pumpom za doziranje veziva. Najavljuju ulaganja u sisteme koji bi trebalo da obezbede veću zaštitu životne sredine.
Zavisi od dana i obima proizvodnje, ali kada proizvođač građevinskog, izolacionog materijala radi, dim je vidljiv iz fabričkog postrojenja koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u industrijskom naselju Belo polje.

Stojan Ivković iz surduličke grupe građana "Udahni duboko" za RTS kaže da u Evropskoj Uniji postoji uredba gde fabrika tog tipa ne bi smela da radi na istom prostoru duže od deset godina.
"'Knauf' je u Surdulici 13 godina. Mi samo želimo da promene lokaciju, da odu na neko mesto koje je manje naseljeno, gde će manje zagađivati", napominje Ivković. 
Povodom akcidenta, reagovala je i lokalna samouprava, a inspektor je obavestio nadređene u Nišu i Beogradu. Nadležnost opštine je postavljanje mernih stanica, a od 2016. se četiri puta godišnje meri kvalitet vazduha na dva mesta u Surdulici.
Predsednica Opštine Surdulica dr Aleksandra Popović navodi da u toj lokalnoj samoupravi beleže povećan broj čestica koje su opasne za životnu sredinu.
"Kvalitet vazduha zahteva čistoću, i procentualno je nevažno. Važno je da vazduh bude čist. Mi smo evidentirali povećanje postojanja čestica koje su opasne po životnu sredinu. O tome smo, zaista, obaveštavali Ministarstvo. Neke odgovore još uvek nismo dobili", objašnjava Popovićeva. 
Iz fabrike navode da imaju četiri dimnjaka, a da tri, koja se upotrebljavaju, imaju filtere u skladu sa zakonskim normama. 
"'Knauf insulejšn Srbija' ima zakonsku obavezu da dva puta godišnje meri emisiju gasova, poslednje je bilo krajem marta 2021. godine i sva merenja su u skladu sa zakonskom regulativom", kaže Branislav Popović, direktor "Knauf insulejšn" u Surdulici. 
U krugu fabrike je i "žuto brdo" koje se sastoji od neiskorišćene, otpadne kamene vune. Deo materijala je izvezen na za to predviđenu deponiju, a brdo je pokriveno specijalnim geotekstilom i tu se više ne odlaže vuna. Kroz reciklažu, u fabrici očekuju da se zemlja poravna u narednih pet godina. 
Toni Spiridonov, menadžer inženjeringa i održavanja navodi da će u ovoj i narednoj godini investirati ukupno 19 miliona evra u surdulički pogon.
"Investicija se prvenstveno odnosi na poboljšanje uslova zaštite životne sredine, a jednim delom i na poboljšanje kvaliteta proizvoda", kaže Toni Spiridonov.
Kraj brda su pre tri meseca zasađene sadnice različitog drveća i ukrasnog bilja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Surduličani postavili rokove „Knaufu“: Uređaji za merenje kvaliteta vazduha ili iseljenje fabrike

Izvor: Danas, 22.Jun.2021, 12:14

Na protestnom skupu nakon prekjučerašnjeg ekološkog akcidenta koji je priznala i sama kompanija "Knauf", koja se bavi preradom kamene vune, a nakon što je došlo do problema sa dimnjakom, građani opštine Surdulica i neformalno udruženje "Udahnimo duboko", su protestovali proteklog vikenda.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.