Osnivač udruženja Udahni duboko: Nadležni štite interese fabrike, a ne građana Surdulice

Izvor: JužneVesti.com, 22.Jun.2021, 16:02

Osnivač udruženja "Udahni duboko": Nadležni štite interese fabrike, a ne građana Surdulice

Nakon svih pokušaja u vidu protesta, peticija, tribina i pregovora sa fabrikom Knauf Insulation problem zagađenja vazduha u Surdulici se ne rešava, a Stojan Ivković iz udruženja “ Udahni duboko” kaže da ministarstvo i ljudi koji su nadležni za ove probleme štite interese fabrike, a ne interese svojih građana, čije zdravlje je ugroženo.

Akcidenti u fabrici Knauf, zagađenje vode i vazduha, negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje građana, naveli >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su građane Surdulice da ponovo krenu sa protestnim šetnjama i da upute određene zahteve fabrici sa rokom za ispunjenje od 6 meseci.

Kako kaže Ivković u emisiji 15 minuta, iako su prve proteste podržali čelnici Opštine i bili potpisnici peticije, danas nemaju podršku iz Opštine, niti iz bilo kojih drugih nadležnih institucija kojima su se obraćali.

Nakon sastanka 2019. godine sklopljen je dogovor između firme Knauf i Opštine, da firma Knauf učini određene vrste donacija kako bi opština njima učinila te ustupke da oni i dalje neometano rade. Poslednja u nizu akcija je sadnja 300 sadnica na putu ka Belom polju, koja apsolutno ne doprinosi ničemu, niti zdravlju građana, niti kvalitetu vazduha - kaže Ivković.

Ističe da se merenja koja je radila Opština i merenja koja je obavila fabrika ne poklapaju, ali da nadležni nisu ništa preduzeli.

Mi ne želimo da prihvatimo da zagađenje bude u granicama normale, jer su u tom zagađenju uključene kancerogene čestice koje su opasne po život. One su opasne čak i ako su u malim količinama, naročito ako su konstantno prisutne kao što je to slučaj u fabrici Knauf - kaže on.

Zbog navodnog porasta broja obolelih od raka u ovom mestu, jedan od zahteva ovog udruženja je i da fabrika osnuje fond kojim bi se finansiralo lečenje dece koja su obolela od raka u Surdulici i okolini.

Građani su, kako kaže Ivković, svesni ovog problema i oni su kroz protest iskazali svoje nezadovoljstvo, međutim napominje da mnog nisu protestovali iz straha.

Neko stoji iza firme Knauf i neko je tim ljudima rekao da danas ne izađu na proteste. Sve dok građani budu mislili da im je materijalna egzistencija bitnija od zdravlja dece, naši protesti neće uspeti - objašnjava on.

Kako izgleda borba građana za čist vazduh i životnu sredinu, kakve su zahteve oni imali za fabriku Knauf i da li institucije brinu o zdravlju građana možete pogledati u emisiji “15 minuta”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.