Surduličani postavili rokove "Knaufu": Uređaji za merenje kvaliteta vazduha ili iseljenje fabrike 1Foto: Surdulica Udahnimo duboko

Na protestnom skupu nakon prekjučerašnjeg ekološkog akcidenta koji je priznala i sama kompanija „Knauf“, koja se bavi preradom kamene vune, a nakon što je došlo do problema sa dimnjakom, građani opštine Surdulica i neformalno udruženje „Udahnimo duboko“, su protestovali proteklog vikenda.

– Naš zahtev je da se u samom gradu postavi merač kvaliteta vazduha, što iz kompanije uporno odbijaju. Dali smo im rok od šest meseci, a posle toga zahtevaćemo dislokaciju proizvodnih programa ove prljave tehnologije iz našeg grada, kao i da se zabrani upotreba otrovne supstance fenol, ukloni iz fabričkog kruga brdo gde postoje otrovne hemikalije, kao i da „Knauf“ osnuje fond za decu iz Surdulice koja su od 2005. godine obolela od karcinoma – kaže za Danas Stojan Ivković iz organizacije „Udahnimo duboko“.

Građani Surdulice kažu da je „ceo protestni skup organizovan pod paskom SNS i državnog sekretara Dragana Stevanovića Bosketa koji navodno vodi kampanju protiv lokalne socijalističke vlasti kojom upravlja ministar iz SPS Novica Tončev“. Ivković to demantuje za naš list i kaže „da niko iz udruženja nije bio u kontaktu sa bilo kojim funkcionerom SNS, pa ni sa državnim sekretarom Stevanovićem“.

U kompaniji „Knauf insulation“, za koju Surduličani tvrde da ne poseduje „ni jedno administrativno mesto u sredini gde radi i postoji, već se sve nalazi u Beogradu“, tokom jučerašnjeg dana niko nije odgovarao na telefonske pozive.

Ovo je još jedan u nizu ekoloških akcidenata u Surdulici, gde se građani osećaju „ugroženi za svoje zdravlje“. Prethodno je peticiju za dislokaciju fabrike koja ugrožava „minimume ekoloških standarda“ potpisalo više od šest hiljada građana ovog grada. Tada je Surdulica bila više sati pod crnim dimom koji je uznemirio građane, jer su teško disala. Peticija je upućena lokalnoj samoupravi, ali, kako tvrde sagovornici Danasa do današnjeg dana ona „čami u fioci predsednice opštine i same lekarke Aleksandre Popović“ i nije stavljena u proceduru pred lokalnu skupštinu.

Predsednica Opštine Surdulica dr Aleksandra Popović, bila je tokom jučerašnjeg dana nedostupna za pozive novinara Danasa. Upečatljivo je da se kao jedan od reklamiranih sponzora na Gradskom stadionu, gde svoje utakmice igra superligaš Radnik, nalazi reklama baš „Knaufa“, a klub predvodi sin ministra Novice Tončeva.

Knauf od 2005. u Surdulici

Kompanija za preradu kamene vune sa izuzetno osetljivom tehnologijom „Knauf insulation“ postala je 2005. godine vlasnik nekadašnjeg Vunizola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari