Stopa nezaposlenosti raste već 12 godina

Izvor: Glas javnosti, 04.Avg.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stopa nezaposlenosti raste već 12 godina

BEOGRAD - Is¬tra¬ži¬vanja o nezaposlenosti pokazuju da je stopa nezaposlenosti rasla, od aprila 2008. godine, izuzev 2010, kada je stopa u aprilu i oktobru bila jednaka - 19,2 odsto, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

On je za Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva, koji izdaje Tim za smanjenje siromaštva potpredsednika vlade Božidara Đelića, rekao da je stopa nezaposlenosti u apri¬lu ove godine iznosila 22,2 odsto, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << znači da je porasla za tri procentna poena, u odnosu na isti mesec 2010. godine, kada je iznosila 19,2 odsto.

U odnosu na april 2009. godine, kada je ta stopa bila 15,6 odsto, ukupni porast stope nezaposlenosti iznosi 6,6 odsto. U odnosu na april 2008. godine razlika je još veća - ukupan rast iz¬nosi 8,9 procentnih poena, jer je tadašnja stopa nezapo¬slenosti bila je 13,3 odsto.

Podsetivši da se Anketa o radnoj snazi sprovodi dva puta godišnje u aprilu i oktobru, na uzorku od 8.000 domaćinstava, Vukmirović je naveo da to istraživanje, koje je u potpunosti usklađeno sa evropskom statistikom, obezbeđuje veliki broj ekonomskih indikatora i pokazatelja socijalne uk¬lju¬če¬nosti.

On je dodao da su zbog ispunjavanja Mi¬le¬nijumskih ciljeva razvoja, potrebna i vanredna istraživanja, kojim se dobijaju po¬daci o uslovima života, pre svega, žena i dece u Srbiji, siromašnih i socijalno isključenih kategorija stanovništva, Roma...

Krajem 2010. godine RZS je sproveo, po četvrti put, "Istraživanje višestrukih pokazatelja stanja i položaja dece i žena" (MICS), u saradnji sa UNICEF-om, istraživanje u 6.392 domaćinstava iz nacionalnog uzorka i 1.711 domaćinstava iz romskih naselja.

Vukmirović je dodao da prvi podaci istraživanja pokazuju da je napredak vidljiv u mnogim oblastima, kao što su pohađanje pripremnog predškolskog programa i pohađanje škole, razvoj i disciplinovanje deteta, zdravlje majke i novorođenčad, kako na nacionalnom nivou, tako i među stanovnicima romskih naselja.Dispariteti među posmatranim kategorijama i dalje postoje, ali se razlike smanjuju.

Kriza u svetu i u Srbiji je još jednom ukazala na značaj kvalitetnih podataka u cilju donošenja dobrih politika, tako da da se RZS trudi da obezbeđivanjem tih podataka omogući da pitanja socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva budu prioritet i u strateškim dokumentima, programima rada, ali i budžetima, kazao je Vukmirović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.