Srednje škole ne smeju uzimati novac za upis

Izvor: S media, 16.Jun.2010, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednje škole ne smeju uzimati novac za upis

Ministarstvo prosvete saopštilo je da srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika u prvi razred i da se posebno ne sme uslovljavati upis djaka bilo kakvom materijalnom nadoknadom.

"Posebno treba istaći da Savet roditelja prvog razreda još nije konstituisan i u junu mesecu kao takav ne postoji u srednjim školama, pa odluka o uplati novca za učenike prvog razreda u vidu dobrovoljnog 'djačkog dinara' može biti doneta tek u septembru, po konstituisanju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Saveta roditelja prvog razreda svake škole", navodi se u saopštenju uoči upisa učenika u srednje škole 7. i 8. jula.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, medjutim, ne sprečava da roditelji učenika doniraju školi odredjena sredstva radi obezbedjivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole, ali takve donacije ne smeju da budu iznudjene.

"Savet roditelja svake škole ima pravo da donese odluku o uplati odredjenih sredstava na račun škole, ali ova odluka ne može biti obavezujuća za roditelje, već se mora jasno istaći da je na dobrovoljnoj osnovi", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Upis bez đačkog dinara

Izvor: Danas, 16.Jun.2010

Srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika u prvi razred srednje škole, a naročito se ne sme uslovljavati upis učenika u srednje škole bilo kakvom materijalnom nadoknadom, saopštilo je juče Ministarstvo prosvete.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.