Sindikati prosvete najavljuju radikalniji štrajk i prijave

Izvor: Blic, 28.Feb.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati prosvete najavljuju radikalniji štrajk i prijave

BEOGRAD - Štrajkački odbori tri sindikata prosvete, koji štrajkuju mesec dana, upozorili su danas da će, ukoliko štrajkačima budu umanjene zarade, organizovati potpunu obustavu rada i podneti krivične prijave protiv ministra prosvete Žarka Obradovića i direktora škola.

Ukoliko zaposlenima u štrajku budu umanjene zarade, članice Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata radnika u prosveti i sindikata "Nezavisnost" potpuno će obustaviti rad 9. marta, a potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 23. marta organizovati protestni skup ispred Vlade Srbije.

U zajedničkom saopštenju ta tri sindikata navedeno je da će protiv direktora škola koji sprovedu ministrovo uputstvo o umanjenju zarada biti pokrenut postupak za razrešenje i krivične prijave zbog kršenja zakona i ometanja štrajka.

U saopštenju, u kome se ukazuje na moguće ugrožavanje završetka tekuće školske godine, najavljuje se krivična prijava protiv ministra Obradovića zbog, kako je navedeno, "otvorene i nezakonite zaštite Sindikata obrazovanja Srbije i njenog lidera Branislava Pavlovića, čime ostale zaposlene stavlja u neravnopravan položaj pred zakonom".

Tri sindikata traže povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, usklađivanje zarada sa indeksom potrošačkih cena, odnosno povećanje zarada za 18 do 20 odsto, kao i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmenu Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.