Izvor: RTS, 06.Sep.2021, 12:27

SDA i SPP o puštanju "bošnjačke himne" u školi u Novom Pazaru

Nakon saslušanja Adele Melajac Karaahmetović, učiteljice iz Novog Pazara za koju se tvrdi da je 1. septembra umesto državne himne u školi pustila "bošnjačku himnu", i danas se oglasila Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina. Iako se slažu da državne simbole treba menjati, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića oštro kritikuje Ugljaninovu retoriku.
Sulejman Ugljanin, između ostalog, zahteva od nadležnih informaciju o nalogodavcu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za saslušanje učiteljice uz konstataciju da su nalogom grubo prekršeni Ustav i ljudska prava.

Dosledan je u stavu da Stranka demokratske akcije (SDA) neće promeniti odluku da je neophodno menjati državne simbole.
"Postoji naučno-nastavna jedinica u kojoj se kaže 'Himna Bošnjaka Sandžaka'. U interaktivnom predavanju učenici su pevali himnu i isticali iz naše kampanje balone sa natpisom 'Bosanski, jer smo Bošnjaci'", navodi Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka.
"Nakon toga iz nama nepoznatih razloga ministar prosvete je poslao inspektore da drsko i grubo ispituju Adelu Melajac kao da je učinila neko kriminalno delo", dodao je Ugljanin.
Zukorlićeva Stranka pravde i pomirenja (SPP) smatra da je "besmisleno i štetno nametati jednom narodu himnu koja je svojim sadržajem neprihvatljiva", ali podvlače da ne prihvataju demagošku retoriku Ugljanina i njegove stranke.
"Himna je nešto što se mora pevati sa ponosom i emocijama i ako je sadržaj te himne za određene narode neprihvatljiv, ne možete silom nametati da se ona peva, tako da se velika prašina digla. Mislim da je to u pogrešnom trenutku i da dodatno raspiruje još veću mržnju i antagonizme, a to je nešto što nam ne treba", poručuje Edin Đerlek, generalni sekretar SPP-a.
Obe stranke pozivaju nadležne državne organe da što pre pristupe organizovanju dijaloga o državnim simbolima, himni i drugim otvorenim pitanjima sa legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda u Srbiji. Sandžačka demokratska partija, čiji je osnivač Rasim Ljajić, nije imala stav o ovome.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ugljanin: Bošnjaci u Sandžaku pod pritiskom da odustanu od ustavnih prava

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Sep.2021

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ocenio je danas da Bošnjaci u Sandžaku trpe koordiniranu akciju pritisaka i zastrašivanja od policije, tužilaštva, Ministarstva prosvete i režimskih medija, kako bi odustali od Ustavom i zakonima garantovanih prava.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Zukorlić – Učiteljica Adela zaslužuje poštovanje i zaštitu daleko od stranačkog profiterstva

Izvor: SandzakPress.net, 06.Sep.2021

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić putem društvene mreže Facebook pružio je podršku učiteljici Adeli Melajac Karaahmetović. – Učiteljica Adela zaslužuje puno poštovanje i zaštitu daleko od sitnog stranačko-političkog profiterstva. Njen postupak je odraz hrabrosti...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.