Rad u okviru dualnog obrazovanja se plaća, naredne godine novi profili

Izvor: RTS, 30.Jan.2020, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad u okviru dualnog obrazovanja se plaća, naredne godine novi profili

U tekućoj školskoj godini, dualni model obrazovanja primenjuje se u 72 škole i 880 kompanija. Više od 6.000 učenika školuje se za jedan od 35 obrazovnih profila. Da bi se ta praksa nastavila, Privredna komora Srbije poziva sve kompanije da se i za narednu školsku 2020/2021. godinu uključe u dualno obrazovanje i zahteve podnesu do 10. februara.
Kompanije koje su zainteresovane zahteve mogu da dostave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Privrednoj komori Srbije, rekla je Mirjana Kovačević iz PKS-a gostujući u Jutarnjem programu.

"Poslednjih dana razgovori sa privrednicima su intenzivirani kako bi finalizovali plan potreba privrednika za kadrovima i sagledamo njihove mogućnosti za uključivanje u dualno obrazovanje. U dualno obrazovanje mogu da se uključe svi bez obzira na to da li je reč o velikoj, srednjoj ili maloj kompaniji. Čak je praksa pokazala da su najuključenije u dualno obrazovanje upravo male i mikro kompanije", kaže Kovačevićeva.
Upravo je to način da se za njih obezbede kadrovi specifičnog znanja i obrazovanja koje poslodavci traže.
"Sagledavajući potrebe sagledavamo i mogućnosti kako privreda može da pomogne srednjim stručnim školama u realizaciji obrazovanja", naglašava Kovačevićeva.
Kompanije koje žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja treba da popune izjavu o zainteresovanosti i da se opredele za određeni profil za koji se obrazovanje organizuje po dualnom modelu.
Devet novih profila Do sada je na listi bilo 35 profila, a od naredne godine će biti 44 obrazovna profila u sistemu dualnog obrazovanja koji pokrivaju metalni, mašinski, tekstilni, drvni, prehrambeni sektor.
Takođe, tu su trgovina, ugostiteljstvo, turizam i saobraćaj, a ta lista može da se nađe na sajtu PKS-a.
Uz to kompanija treba da podnese i zahtev za proveru ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad. Mirjana Kovačević naglašava da je vrlo lako prikupiti sva potrebna dokumenta i da poslodavci imaju maksimalnu podršku zaposlenih u PKS-u za realizaciju ovih aktivnosti.
"U Srbiji najviše nedostaju upravo zanatski proizvodni radnici i to pre svega za potrebe metalske i mašinske industrije kao što su bravar, zavarivač, industrijski mehaničar, tehničar mehatronike. Takođe, nedostaju kadrovi u ugostiteljstvu i tekstilnoj industriji, a mnogi od tih profila se sada uspešno obrazuju po dualnom sistemu", rekla je Kovačevićeva.
Učenici koji dva-tri dana u nedelji provode učeći kroz rad u kompanijama za taj rad su i plaćeni najmanje 70 odsto od propisane minimalne cene rada, a mnogi poslodavci isplaćuju i više.
Mirjana Kovačević ističe da je jedna od predrasuda da mi na ovaj način školujemo kadrove za strane kompanije, jer upravo učešće velikog broja malih i mikro preduzeća u dualnom obrazovanju te tvrdnje opovrgava.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Koje novine očekuju đake iduće školske godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2020

U novoj školskoj godini osnovci i učenici određenih gimnazija, prema najavama resornog ministra Mladena Šarčevića, dobiće nove predmete, a u škole se vraćaju i bazični sportovi. O izmenama za školsku 2020/2021. godinu, kao i o konkursu za zapošljavanje oko pet hiljada prosvetara, koji za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.