Koje novine očekuju đake iduće školske godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2020, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje novine očekuju đake iduće školske godine

U novoj školskoj godini osnovci i učenici određenih gimnazija, prema najavama resornog ministra Mladena Šarčevića, dobiće nove predmete, a u škole se vraćaju i bazični sportovi. O izmenama za školsku 2020/2021. godinu, kao i o konkursu za zapošljavanje oko pet hiljada prosvetara, koji za sada rade na određeno, u Jutarnjem programu naše televizije, govorio je i načelnik Školske uprave za južnobački i sremski okrug, Jovan Vučević.

U pojedinim gimnazijama već postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odeljenja za talentovane učenike iz matematike, fizike, biologije i hemije, a u novoj školskoj godini, biće otvoren razred za nadarene iz istorije i geografije. Zainteresovani za upis u odeljenje za istoriju i geografiju, pre završnog, polagaće prijemni ispit, a rang lista će se formirati sabiranjem bodova prijemnog i završnog ispita sa bodovima iz šestog, sedmog i osmog razreda. U sklopu reformi, učenike treće godine gimnazije, čeka šest novih izbornih predmeta.

"U prvom ciklusu pre dve godine su učenici mogli da biraju dva izborna predmeta koja su mogli da slušaju u prvom razredu i mogli su da ga menjaju tokom drugog razreda. U novom ciklusu, odnosno treći i četvrti razred, učenik koji odabere određeni izborni predmet, a bira dva od šest koji mu se nude, mora da sluša i treći i četvrti razred. To su primenjene nauke 1, primenjene nauke 2, istorija civilizacije, ekonomija i biznis, osnove geopolitike, i dva iz prethodnog ciklusa, to je obrazovanje i održivi razvoj i umetnost i dizajn", ističe načelnik Školske uprave za južnobački i sremski okrug, Jovan Vučević.

U osnovnim školama, najavljeno je uvođenje informatike u prvi, odnosno, programiranja u treći razred. Kako bi se podstakao pravilan razvoj dece, u škole se vraćaju bazični sportovi, koji se neće ocenjivati. Generalno, koncept reformi u školstvu do 2030-te, sprovodiće se sa ciljem da kod đaka razvijaju kompetencije i stvore funkcionalno znanje. Takođe, očekuje se da će oko 5.000 zaposlenih u prosveti krajem januara dobiti saglasnost za zasnivanje radnog odnosa za stalno, a u toku je analiziranje i drugog kruga prijavljenih, odnosno, onih profesora koji su radni odnos zasnovali pre dve ili tri godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.