Profesori na meti đaka

Izvor: Blic, 29.Dec.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesori na meti đaka

Učionice srednjih i osnovnih škola u Srbiji počele su, na veliku žalost i zgražavanje javnosti, da liče više na mesta za izlive besa i frustracija učenika nego na prostore gde se prenosi znanje i neguje lepo vaspitanje.

Učenica iz Topole toliko se ohrabrila u bahatosti da je slagala da je u školi podmetnuta bomba, u Pirotu đak pretukao profesorku francuskog, roditelji pretukli nastavnika matematike, bejzbol palicama istukli trenera i đake, u samoposluzi roditelj istukao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nastavnicu, u Novom Sadu osmak tukao nastavnicu, a đaci vikali „udari je" - samo su neki od napisa u štampi u poslednje vreme. I motociklom upadaju na čas. Snimci nasilja mogu se naći i na internetu - trojica đaka brutalno ismevaju nastavnika. Dok piše po tabli, iznad njegove glave mlataraju stolicama, šipkama, igraju fudbal oko njegovih nogu, skidaju pantalone, otimaju dnevnik" Pitati roditelje za rešenje ovakvih problema očigledno je besmisleno, jer oni često podržavaju decu, a neretko se ponašaju i gore od njih. Izgleda da su najpreduzimljiviji Novosađani. Gradske vlasti u tom gradu uvešće u sve škole kodekse ponašanja đaka i roditelja sa rigoroznim kažnjavanjem. Ako roditelji ne budu poštovali pravila, škola će predložiti oduzimanje roditeljstva. Kazna đacima je isključenje za srednjoškolce, a promena škole za osnovce. Vladanje će uticati na prosek.

Za razliku od Novosađana, Beograđani čekaju da im država reši problem. Škole održavaju javne i interne tribine i čekaju da Ministarstvo prosvete i Gradski sekretarijat predlože strategiju. Opet, u školama smatraju da im baš resorno ministarstvo vezuje ruke.

- Mnogi oblici nasilja se tretiraju kao „savremenost", a potcenjuju školu i podstiču osiono ponašanje nekih roditelja. Za to je krivo isključivo Ministarstvo prosvete i to je rak-rana škola u Srbiji. U poslednje dve godine nema učenika isključenog iz škole a da ga Ministarstvo, zbog urgencije roditelja, nije vratilo - kaže Milorad Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Radmila Dodić, predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola, podseća da su oni prvi pokrenuli tribine na temu nasilja, da su ih kolege iz Vojvodine sledile u tome, ali da „imaju sreće da su vojvođanske relevantne institucije imale sluha za inicijativu". Forum beogradskih osnovnih škola uradio je anketu među prosvetnim radnicima čiji rezultati kazuju da svega 26 odsto njih nije doživelo nikakvo nasilje. Da se problem može rešiti većim ovlašćenjima nastavnika smatra 45 odsto anketiranih.

Aleksandar Baucal, docent Filozofskog fakulteta u Beogradu, podseća da škole imaju mehanizme da reše nasilje, ali da su bespomoćne jer je obrazovanje na margini u javnosti.

- Škola može da pokrene disciplinski postupak protiv učenika, ali se često oseća nemoćno, jer nije u pažnji javnosti i političara, čime se šalje poruka da i nisu toliko važni. Tako se urušava autoritet i škole i nastavnika - kaže Baucal.

Milan Bajić, direktor OŠ „Josif Pančić" iz Beograda, priznaje da škola samo prividno ima te mehanizme, jer je najteža kazna ukor pred isključenje.

- Osnovna škola može samo da premesti đaka ako teritorijalno pripada drugoj, ne i da ga izbaci. U disciplinskom postupku kazne su ukor razrednog, potom odeljenskog veća, direktora i na kraju nastavnog veća. Tu se naša moć završava. Ako je stvar drastična, pišemo centru za socijalni rad i gradskom sekretarijatu da podnese neku vrstu prijave. Nastavnik ne sme ni da povisi glas, jer roditelj može da ga tuži za ugrožavanje prava deteta - objašnjava Bajić.

U Ministarstvu prosvete kažu da će uskoro biti usvojen i početi da se primenjuje akcioni i operativni plan o sprečavanju nasilja u školama koji je sačinila radna grupa zadužena za taj problem.

- Trenutno, svaka škola ima pravila ponašanja učenika i nastavnika i zakone o obrazovanju. Ukoliko se povredi pravilnik ili zakon, učenik može da se opomene, da se ukori ili da se izbaci iz škole, a nastavnik se upućuje na zdravstveni pregled kako bi se utvrdilo da li je on za učionicu ili nije - kažu u Ministarstvu.

Kako učenici maltretiraju

- lažne dojave o bombi

- paljenje

- pretnje telefonom

- otvorene pretnje

- upadi bejzbol palicama na čas

- upadi motociklom na čas

- svlačenje pantalona na času

- šutiranje

- šetanje između klupa

- bacanje torbi

- bacanje stolica o zid

- lomljenje stolica

- vikanje

- otimanje dnevnika

- stajanje pored profesora dok predaje

- ismevanje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.