Izvor: B92, 13.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi pri usvajanju dece

Beograd -- Jedan od velikih problema u Srbiji jeste sterilitet, a kada on ne može da se izleči, parovi se okreću usvajanju.

Usvojitelji se često žale da od podnošenja zahteva do realizacije usvajanja prođe i nekoliko godina, a u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja kažu da nije u pitanju složena procedura, već da parovi imaju specifične zahteve.

Jedan od njih je da deca ne budu starija od dve godine, ali i mnogi drugi, kaže Dobrila Grujić, šefica Odseka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za hraniteljstvo i porodicu u Ministarstvu za rad.

"Usvojitelji najčešće žele psihofizički zdravo dete, nacionalno poreklo, veroispovest" A većina dece ima zdravstvenih problema, psihofizički zastoj i romskog je porekla", objašnjava ona.

Mirijana i Boris Bogdanović iz Sremčice već 15 godina su u braku, ali pošto za to vreme nisu postali biološki roditelji, početkom 2006. odlučili su da usvoje dete. Uspešno su prošli sve provere i stručni tim Centra za socijalni rad ocenio ih je kao sposobne za roditeljstvo.

Za razliku od većine usvojitelja, oni nemaju posebne zahteve u pogledu karakteristika deteta.

"Nas dvoje smo relativno fleksibilni što se toga tiče, kažem 'relativno', jer je jedini uslov bio da je to dete do predškolskog uzrasta, s obzirom da sam učiteljica, razmišljam da je bolje da se navikne na mene pre kolektiva, to je jedini uslov, sve ostalo nije bitno", kaže Mirjana Bogdanović.

"Deca su deca, jesu geni geni, ali ako uzmemo da vučemo gene od predaka, pa znamo li mi te pretke, ne znamo šta nosimo, pa treba li neko zbog gena dete u startu da bude obeležen? Ne treba", kaže Boris Bogdanović.

S obzirom na to da su Mirjana i Boris ocenjeni kao spremni za tu ulogu, oni će uskoro ući u Republički registar usvojitelja, koji se nalazi u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

Tu su zapisani svi podaci o potencijalnim usvojiteljima, na osnovu kojih centri za socijalni rad obezbeđuju adekvatnu porodicu za dete, kaže Miodrag Pavlović, psiholog u Centru za socijalni rad.

"Bilo koji centar koji ima dete za usvojenje šalje Ministarstvu zahtev za uvid u registar, gde daje karakteristike deteta i kakav par odgovara detetu", kaže on.

"Ono što je važno naglasiti je da se par bira prema detetu, detetu biramo roditelje, a ne usvojiteljima dete", kaže on.

Inače, broj potencijalnih usvojitelja je tri puta veći od broja deca koja mogu biti usvojena.

Godišnje u proseku samo 130 dece dobije novu porodicu, a u ustanovama socijalne zaštite nalazi se njih 1.400.

Trenutno se radi na tome da se sudskim putem reguliše njihov porodično-pravni status kako bi i ona mogla biti usvojena.

Prema novom zakonu, moguće je usvojiti decu do 18 godina starosti, s tim što starija deca moraju dati svoju saglasnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.