Izvor: RTS, 09.Feb.2021, 21:12

Osnovan Parlamentarni forum za energetsku politiku – koji su mu prvi zadaci

Osnovan je Parlamentarni forum za energetsku politiku koji je okupio i predstavnike privrede i nevladinog sektora. Cilj je da se energetski poslovi u zemlji, koje nameću klimatske promene i tržište čiste energije-olakšaju, a potrošači zaštite od skupih energenata.
Došlo je vreme da se priče o zelenoj energiji, energetskoj efikasnosti koja će smanjiti potrošnju energenata i račune građana i regionalnom povezivanju dalekovodima i gasovodima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << brže realizuju. A to zahteva zajednički rad svih donosilaca odluka, ali i javnosti.

"Da vidimo kako ćemo donositi odluke, kako ćemo smanjivati proizvodnju iz termoelektrana na lignit, kako ćemo povećavati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije. Šta to znači za svakog građanina, šta znači za Srbiju kao zemlju. Kako ćemo od Srbije konačno napraviti tranzitni koridor i u energetici, a ne samo u saobraćaju", kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.
Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić ističe da je energetski sektor jedan od najvećih pokretača naše ekonomije.
"On je jedan od vodećih faktora ekonomskog rasta i polje od najveće važnosti kada je reč o privlačenju direktnih stranih investicija. I zato naša odgovornost prema energetskom sektoru mora da bude makar na nivou koju on ima za zemlju i ekonomiju", poručuje Dačić.
Put započete energetske tranzicije isprepletan je brojnim političkim, diplomatskim, privrednim i ekološkim izazovima, pa je neophodno kreirati energetsku politiku koja će ih prevazići.
"Prate se međunarodna kretanja, promene u svetu koje su najvažnije u energetici, jer mi smo okruženi ograničenjima. Vidite da je sve veći rast troškova kada je u pitanju zaštita životne sredine, a sve manje rezervi energenata", ističe Aleksandra Tomić, predsednica Odbora za finansije.
Novoosnovani Parlamentarni energetski forum će razmotriti svaku inicijativu. A uskoro videće se i konkretni potezi – biće doneta četiri energetska zakona usklađena sa direktivama Evropske unije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.