Izvor: RTS, 17.Sep.2022, 20:11

Obeležena godišnjica misije "Halijard": Podvig srpskih seljaka koji se ne zaboravlja

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca obeleženo je 78 godina od spasilačke akcije, u kojoj je evakuisano više od 500 američkih i savezničkih avijatičara. Uz srpsku i američku himnu, odata je pošta učesnicima istorijske misije, jedne od najuspešnijih akcija spasavanja tokom Drugog svetskog rata.
Ne samo što kao američka novinarka želi da piše o misiji "Halijard", Andrea Tining, u Pranjane je stigla i zata što je iz tog sela njen deda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << evakuisan posle obaranja iznad Makedonije.

"Čula sam priče od oca i rođaka. Deda o tome nije puno pričao, ali je sa njima podelio samo neka osećanja. Zato želim da zabeležim priče i dokumentujem njegovu istoriju", priča američka novinarka Andrea Tining.
Sa tajne piste sa Galovića polja 1944. godine, kući je poslato više od 500 američkih i savezničkih avijatičara. Među njima je bio i rođak Stiva Smita koji će u Srbiji upoznati unuka četnika koji mu je spasao rođaka.
"Biću u prilici se rukujemo i da mu lično kažem: 'Hvala što ste mi spasli strica, jer sam zbog vas i ja ovde'", kaže rođak spašenog pilota Stiv Smit.
"Ne smemo da zaboravimo hrabrost i žrtve" Iako je od istorijske spasilačke akcije prošlo skoro 80 godina, o herojskom podvigu srpskih seljaka još se govori.
"Nikada ne smemo da zaboravimo hrabrost i žrtve koje je podneo srpski narod. Uvek ćemo biti zahvalni onima koji su rizikovali svoje živote, kako bi zaštitili savezničke avijatičare od nacista i osigurali njihovo spasavanje", poručuje general major Stiven Edvards, komadant Komande za specijalne operacije za Evropu.
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je izjavila da će "ostati zabeleženo da ni rizik od strahovite odmazde, ni od same smrti nisu uplašili srpski narod u svojoj plemenitoj nameri da spasu živote svojih prijatelja i saveznika".
Izgrađen aerodrom u znak sećanja U znak sećanja na čuvenu misiju, pre dve godine u sklopu Memorijalnog kompleksa u Pranjanima izgrađen je gorski aerodrom. Priča o herojstvu Srba sve češće čuje se i u Americi.
"Ovo je priča o neustrašivosti i hrabrosti, o prijateljstvu i savezništvu i na kraju to je priča o poverenju", ističe američki ambassador u Srbiji Kristofer Hil. 
Osnivač Fondacije Misija Halijard Džon Kapelo navodi da misija nema samo istorijski značaj, već je most ka boljim odnosima između SAD i Srbije.''
Da se ne zaboravi neverovatna vojna operacija iz Drugog svetskog rata, sećanje čuvaju potomci učesnika misije "Halijard", koji neguju prijateljstvo dva naroda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.