Nivo korupcije u Srbiji veći za 50 odsto

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 10.Dec.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nivo korupcije u Srbiji veći za 50 odsto

BEOGRAD - U Srbiji nešto manje od polovine građana - 49 odsto - misli da je nivo korupcije u protekle tri godine povećan, pokazao je Globalni barometar korupcije za 2010. godinu koji je danas predstavila organizacija Transparentnost.

Borcima protiv korpcije pomoći da ostvare prava

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) apelovao je da sudska vlast,

Ministarstvo pravde i Društvo sudija Srbije nađu zakonite načine kako bi

građani koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << žrtve borbe protiv korupcije ostvarili svoja zakonska

prava.

- Dajući doprinos u borbi protiv korupcije u Srbiji otkrivanjem

slučajeva korupcije u procesu privatizacije, bespravne gradnje i

zloupotreba u državnim organima i javnim preduzećima najveći broj njih

je ostao bez posla ili imovine - istaknuto je u saopštenju.

Kako je istaknuto, pokušavajući da prava ostvare u sudskim postupcima

suočavali su se sa dugogodišnjim procesima koji su zahtevali

posvećenost, vreme, materijalna sredstva i medijsku podršku koju u

najvećem broju slučajeva ovi građani nemaju.

Predstavljajući to istraživanje, predsednik te organizacije Vladimir Goati je naveo da 37 odsto ispitanika smatra da je nivo korupcije ostao isti, a 14 odsto da je smanjen.

Prema njegovim rečima, prosečna ocena učinka Vlade Srbije u borbi protiv korupcije je lošija u odnosu na prošlu godinu i pala je sa 2,38 na 2,24. Globalni barometar korupcije pokazao je da samo 14 odsto građana smatra da se Vlada Srbije efikasno bori protiv korupcije, dok 61 odsto navodi da vlada taj posao ne obavlja kako bi trebalo.

Građani Srbije smatraju da su političke stranke najkorumpiranije, da za njima slede zaposleni u pravosuđu i javni službenici, a istraživanje je pokazalo i da je čak 17 odsto njih imalo neposredno iskustvo sa korupcijom.

Taj procenat je manji u odnosu na prošlu godinu, a ispitanici su naveli da je do davanja mita, u 14,8 odsto slučajeva, dolazilo u policiji, 13,2 odsto u pravosuđu , 12,7 odsto u zdravstvu, kao i da je značajan porast zabeležen i u oblasti carina - 12,4 odsto.

Na pitanje u koga imaju najviše poverenja u borbi protiv korupcije, 67,4 odsto ispitanika je odgovorilo da nema poverenja ni u koga, 8,5 odsto se opredelilo za predstavnike Vlade Srbije, 5,4 za nevladine organizacije, a 4,9 odsto za međunarodne organizacije.

Izjašnjavajući se o najčešćim uzrocima mita, 60,2 odsto građana je eksplicitno navelo da nije davalo mito u poslednjih 12 meseci, skoro četvrtina - 23,5 odsto da su mito davali da bi izbegli problem sa vlastima, a 6,2 odsto da bi dobili uslugu na koju imaju pravo.

Istraživanje je ove godine paralelno sprovedeno u 86 država i pruža odgovore 91.500 ljudi, a u Srbiji ga je obavila agencija Galup Internešnl tokom jula na oko 1.000 ispitanika, koji predstavlja reprezentativni uzorak.

KORUPCIJE je uvek bilo i sada je i bice je ali u ovakvoj meri je katastrofalna, bas zbog jako velikog raslojavanja i bukvalno nemastine gradjana.

Znate kako se kaze covek je pokvarljiva roba...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.