U Srbiji povećan nivo korupcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji povećan nivo korupcije

BEOGRAD -

Nešto manje od polovine građana smatra da je nivo korupcije u Srbiji povećan u poslednje tri godine, većina misli da se Vlada protiv te pojave ne bori dovoljno efikasno, a da su političke stranke najkorumpiranije, pokazao je Globalni barometar korupcije za 2010. godinu koji je danas predstavila organizacija Transparentnost.

U Srbiji 49 odsto građana misli da je nivo korupcije u protekle tri godine povećan, 37 odsto građana smatra da je nivo korupcije ostao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << isti, a 14 odsto da je smanjen.

Predstavljajući istraživanje, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, predsednik organizacije Transparentnost Vladimir Goati je naveo da je prosečna ocena učinka Vlade Srbije u borbi protiv korupcije lošija u odnosu na prošlu godinu i da je pala sa 2,38 na 2,24.

Goati je dodao da samo 14 odsto građana smatra da se Vlada Srbije efikasno bori protiv korupcije, dok je taj procenat u Hrvatskoj duplo veći, u Bosni i Hercegovini 23 odsto, a u Makedoniji 53 odsto.

Globalnim barometrom korupcije obuhvaćene su i kosovske institucije, za koje 32 odsto ispitanika sa Kosova i Metohije smatra da efikasno rade na suzbijanju korupcije.

Učinkom izvršne vlasti u toj oblasti nije zadovoljno 61 odsto ispitanika sa Kosova i Metohije, kao i u Srbiji, dok u BiH 10 odsto više ispitanika ima takvo mišljenje.

Građani Srbije smatraju da su političke stranke najkorumpiranije, što se nije bitnije menjalo od 2007. godine dok za njima slede zaposleni u pravosuđu i javni službenici.

Zemlje u regionu imaju bolje mišljenje o političkim partijama, u čiju nekorumpiranost od građana Srbije više veruju i zemlje sa najmanjom, ali i države sa visokom stopom korupcije, poput Avganistana, Kenije i Iraka.

Istraživanje je pokazalo i da je čak 17 odsto građana imalo neposredno iskustvo sa korupcijom, nešto manje u odnosu na prošlu godinu, a rezultat se odnosi na devet sektora - obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo, policiju, carinu, poreske i službe zadužene za izdavanje dozvola i registraciju.

U Makedoniji i BiH procenat građana koji su davali mito je veći za šest, odnosno četiri odsto nego u Srbiji, dok je on u Hrvatskoj svega pet odsto.

Ispitanici su naveli da su najčešće davali mito policiji (14,8 odsto slučajeva), pravosudnim organima (13,2), zdravstvenim institucijama (12,7), a značajan porast zabeležen je i u oblasti carina - 12,4 odsto slučajeva.

Na pitanje u koga imaju najviše poverenja u borbi protiv korupcije, 67,4 odsto ispitanika je odgovorilo da nema poverenja ni u koga, 8,5 odsto se opredelilo za predstavnike Vlade Srbije, 5,4 za nevladine organizacije, a 4,9 odsto za međunarodne organizacije.

Izjašnjavajući se o najčešćim razlozima davanja mita, 60,2 odsto građana je eksplicitno navelo da nije davalo mito u poslednjih 12 meseci, skoro četvrtina - 23,5 odsto da su mito davali da bi izbegli problem sa vlastima, a 6,2 odsto da bi dobili uslugu na koju imaju pravo.

Goati je ocenio da će borba protiv korupcije biti najveći problem na evropskom putu Srbije, ukazavši da je stvorena zakonska baza, ali da Vlada Srbije ne štiti kontrolne institucije, kao što je Agencija za borbu protiv korupcije, već u pojedinim situacijama blokira njihov rad.

Organizacija Transparensi internešenel je ove godine sprovela Globalni barometar paralelno u 86 država koji reflektuje odgovore 91.500 ljudi, a u Srbiji ga je obavila agencija Galup internešnel tokom jula na oko 1.000 ispitanika, koji predstavljaju reprezentativni uzorak.

U Srbiji se to istraživanje sprovodi od 2005. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Izvor: RTS, 09.Dec.2010

Gotovo 50 odsto građana Srbije misli da je nivo korupcije, u protekle tri godine, povećan. Vlada Srbije se u tom periodu manje uspešno borila protiv te pojave, pokazuju rezultati istraživanja "Globalni barometar korupcije 2010." ..Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije u Srbiji oko 49 odsto građana...

Nastavak na RTS...

NIVO KORUPCIJE POVEĆAN 50 ODSTO

Izvor: Kurir, 09.Dec.2010

BEOGRAD - U Srbiji nešto manje od polovine građana - 49 odsto - misli da je nivo korupcije u protekle tri godine povećan, pokazao je Globalni barometar korupcije za 2010. godinu koji je danas predstavila organizacija Transparentnost...Predstavljajući to istraživanje, predsednik te organizacije Vladimir...

Nastavak na Kurir...

Korupcija: Građani mito najčešće daju policiji i u sudovima!

Izvor: Press, 09.Dec.2010

Skoro polovina građana Srbije smatra da je nivo korupcije u državi povećan u poslednje tri godine, većina misli da se Vlada protiv te pojave ne bori dovoljno, a da su političke stranke najkorumpiranije, pokazao je Globalni barometar korupcije za 2010. godinu, koji je predstavila organizacija Transparentnost. ...

Nastavak na Press...

Nivo korupcije u Srbiji veći za 50 odsto

Izvor: Glas javnosti, 10.Dec.2010, 07:12

BEOGRAD - U Srbiji nešto manje od polovine građana - 49 odsto - misli da je nivo korupcije u protekle tri godine povećan, pokazao je Globalni barometar korupcije za 2010. godinu koji je danas predstavila organizacija Transparentnost...Borcima protiv korpcije pomoći da ostvare prava..Biro za društvena...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.