NUNS i NDNV: Javnost mora da zna ko su vlasnici Politike

Izvor: RTS, 05.Jul.2016, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS i NDNV: Javnost mora da zna ko su vlasnici "Politike"

Povodom ostavke glavne i odgovorne urednice "Politike" Ljiljane Smajlović, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine su saopštili da je veoma važno da uređivačka i upravljačka funkcija u medijima budu razdvojene.
Ključna odrednica pri vođenju uređivačke politike treba da bude javni interes, a urednici su dužni da brane taj interes, navela su Nezavisno udruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

U slučaju lista Politika situacija je dodatno otežana činjenicom da vlasnička struktura nije transparentna, zbog čega u ovom trenutku javnost ne zna koje su to grupe ili centri moći koji su, sudeći prema obrazloženju ostavke koju je podnela Ljiljana Smajlović, vršili pritisak na uredništvo.
NUNS i NDNV podsetili su da su i ranije tražili da se objave tačni podaci o vlasništvu u Politici i Večernjim novostima, kao i da se stave na uvid podaci o poslovanju tih novinskih kuća, budući da je država u njima i dalje vlasnik značajnog dela kapitala.
Udruženja su pozvala Ljiljanu Smajlović da, ukoliko ima saznanja o pozadini pritisaka, ta saznanja javno saopšti i da doprinese obelodanjivanju podataka o vlasničkoj strukturi Politike.
Ljiljana Smajlović juče je saopštila da je podnela ostavku na mesto glavne i odgovorne urednice Politike u znak protest jer je, kako je navela, menadžment sprečava u samostalnom rukovođenju redakcijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.