Mediji: Počeli hakerski napadi i u Srbiji, niko nije zaštićen

Izvor: BKTV News, 15.Maj.2017, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Počeli hakerski napadi i u Srbiji, niko nije zaštićen

Sajberi napadi pomoću softvera “rensomver” zabeleženi su i u Srbiji piše Telegraf.rs u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kako prenose, hakeri su napali nekoliko pravnih subjekata, a među njima je i jedna televizija, dok izvor Telegrafa navodi da su hakeri da bi odblokirali informacione sisteme od žrtava tražili manje sume novca – do 400 dolara.

"U Srbiji je zabeleženo nekoliko napada, a među njima je i jedna televizija u kojoj je inficiran određeni broj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << računara. Taj napad se dogodio pre dva do tri dana", precizirao je izvor ovog portala.

Majkrosoft upozorava: Vlade širom sveta moraju da se probude

On navodi da taj, i ostali napadi koji su se dogodili u našoj zemlji nisu bili usmereni konkretno na ime kompanije sa ciljem da se onemogući njihov rad.

Dalje se navodi da svako može biti meta ove sajber pretnje.

"Nije im cilj bio da obore sistem i onemoguće rad, već im je cilj bio da na osnovu zaraženosti računara od tih osoba iznude određenu sumu novca, koja nije visoka. Nije im važno kako se ko zove, svako može da bude meta. Oni samo žele da im se uplati novac da bi odblokirali vaš informacioni sistem kako bi mogao nesmetano da funkcioniše. Neke firme koje su napadnute nisu ni prijavile nadležnim službama jer im je traženo 400 dolara pa su dali taj novac kako bi ih odblokirali", rekao je izvor.

Nije kraj: "Ovo je mačji kašalj, to još nije ozbiljno! Naredni napadi će biti mnogo gori!"

Kako piše Telegraf napad “rensomverom” ne može da se prepozna jer se korste posebni softveri za napad koji se ubacuju u naš informacioni sistem.

"Prava zaštita je odličan antivirusni sistem koji će da onemogući uopšte da se takav softver instalira. On se automatski instalira kod slabo zaštićenih računara. Takvi napadi se stalno dešavaju. Nekada su oni većeg inteziteta. U ovom slučaju oni su išli na veći broj subjekata ali sa manjim finansijskim zahtevima, išli su, što se ono kaže, na sigurnu zaradu", objašnjava izvor  ovog portala i dodaje da obavezno treba pratiti elektronsku poštu i nikako ne otvarati nepoznatu, jer se na taj način instalira “rensomver”.

Amerika zabrinuta! Tramp naredio hitan sastanak povodom masovnih hakerskih napada!

Dok je ceo svet u panici, iz ministarstva trgovine i telekomunikacija danas su rekli da sistemi u Srbiji u ovom trenutku nisu ugroženi od hakerskog napada. 

Potpuna zaštita od hakerskih napada, kako kaže, ne postoji, ali je Srbija preduzela korake kako bi se zaštitila u toj oblasti.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.