Kuće padaju kao kule od karata

Izvor: Politika, 02.Feb.2011, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuće padaju kao kule od karata

U kikindskoj opštini za sada ne nalaze rešenje kako se izboriti sa podzemnim vodama koje su samo prošle godine srušile oko stotinu kuća

Kikinda – Jutro je. Na jakom minusu zabeleli se krovovi, drveće, staze i bašte. Iz odžaka beži sivkasti dim. Tišina. Na ulicama Bašaida, jednog od devet sela kikindske opštine, tek poneki prolaznik.

– Ovo je strašno! Hajde, odvešću vas, da se sami uverite – prekida naglo idiličnu atmosferu predsednik mesne zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Bašaid Zoran Petrović.

U ovom selu bili smo nedavno. Tada su se zbog podzemnih voda srušile dve kuće. Sada je delimično ili potpuno uništeno već deset!

– Evo, pakujem se. Ređam stvari u džakove. Kažu da moram da se iselim. Idem, šta bih drugo? Verovatno ću kod ćerke – kaže nam 70-godišnja Dragica Jankov kod koje smo otišli u pratnji Petrovića.

Ovu baku danima nagovaraju da se iseli. Ali, ona iz svog doma nije htela. Sada, kada su zidovi puni dubokih pukotina, i ona se predomislila.

– Noću ne mogu da zaspim. Sve lupka, puca. Mislim, pašće kuća na mene! – priča vremešna Dragica.

– Još ne znamo tačno koliko je kuća ugroženo. Svakog dana neko prijavi štetu na objektu. Plašim se da će, čim otopli, kuće koje su nakupile vlagu početi da pucaju kao kokice. Ne znamo kako ćemo zbrinuti sve te ljude. Neki imaju rodbinu kod koje mogu privremeno da se smeste, a neki nemaju gde da odu – kaže za naš list Zoran Petrović.

Stanje je alarmantno i u susednom selu Banatskoj Topoli. Jedna porodica je iseljena, u dva domaćinstva su delimično oštećeni pomoćni i stambeni objekti, a pet kuća se urušava.

– Pored ovog, ugroženo je osamdesetak kuća. To su uglavnom kuće od naboja koje usisavaju vlagu kao sunđer. Ljudi su ogorčeni. Očekuju hitnu pomoć, a mi trenutno ne možemo da im pružimo nikakav konkretan odgovor – navodi za „Politiku“ predsednica MZ Banatska Topola Otilija Tot dodajući da su još prošle godine prokopavani kanali za odvođenje viška vode, ali problem i dalje postoji.

U selu se sve češće priča o Molinu, naselju koje je postojalo do 1961. godine, kada je kompletno iseljeno zbog podzemnih voda koje su uništile sve kuće.

– I mi ćemo tako proći – komentarišu meštani.

U Ruskom Selu srušile su se tri kuće. Bageri uveliko prokopavaju kanale. Ispod leda koji je prekrio njive tamni se voda. Znatan deo useva sigurno će propasti.

– Kikindska lokalna samouprava, u saradnji sa JP „Vode Vojvodine“ i JP „Putevi Srbije“, radi na saniranju štete. Cilj je da što pre snizimo nivo podzemnih voda. Opština je za vanredne situacije u budžetu predvidela 18 miliona dinara, ali nam je potrebna pomoć viših instanci. Od pokrajinske Direkcije za robne rezerve smo tražili materijal, pre svega građevinske blokove. Suština je u tome da Banat ne može da funkcioniše bez dobre kanalske mreže. Imali smo sreću da u poslednjih dvadesetak godina nismo imali toliko podzemnih voda i padavina pa je postojeća mreža služila. Prošle godine je, međutim, palo jako puno kiše, a i sada imamo dosta padavina i tu smo gde jesmo – kaže za „Politiku“ član Opštinskog veća zadužen za komunalnu infrastrukturu Branislav Čolak.

Prošle godine u kikindskoj opštini podzemne vode srušile su oko stotinu kuća. Neke porodice se ni do danas nisu snašle. I dalje su privremeni stanari u tuđim domovima.

Silvija Miletin

objavljeno: 03.02.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.