Konzul optužuje vicekonzula

Izvor: Politika, 10.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzul optužuje vicekonzula

Igoru Miloševiću je u sudu rečeno da Miladin Kovačević ne sme da napušta SAD, ali on o toj ključnoj činjenici nije informisao ni mene ni ministarstvo, kaže Slobodan Nenadović

INTERVJU: SLOBODAN NENADOVIĆ

Afera sa studentom Miladinom Kovačevićem – koji je pobegao iz SAD koristeći nezakonito izdati pasoš, iako je bio optužen za nanošenje teških povreda kolegi studentu – ima bar jednu „kolateralnu” štetu. U ovom slučaju, to je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Slobodan Nenadović, koji je opozvan sa mesta generalnog konzula Srbije u Njujorku zbog toga što je njegov vicekonzul Igor Milošević izdao putnu ispravu Kovačeviću.

Nenadović kaže da je iz „čisto moralnih razloga”, odmah pošto je saznao za incident, stavio svoju ostavku na raspolaganje centrali u Beogradu, ali da ona nije prihvaćena. Vlada ga je potom razrešila dužnosti, pa se ovaj nekadašnji funkcioner Srpskog pokreta obnove posle gotovo četiri godine službovanja u Sjedinjenim Državama vratio u rodno Valjevo.

Najpre pojasnite, zbog izvesne konfuzije u javnosti, zašto ste razrešeni dužnosti.

Još nemam zvaničnu informaciju o razlozima razrešenja sa funkcije generalnog konzula Republike Srbije u Njujorku. Razume se, verujem da će mi ti razlozi službeno biti saopšteni. Pravim, naravno, suštinsku razliku između akata usvajanja ostavke i razrešenja. Ostavku sam podneo, odnosno funkciju generalnog konzula stavio na raspolaganje ministru i vladi, uzimajući u obzir činjenicu svoje političke odgovornosti. Ništa više od toga. Naravno, ako vas vlada po hitnom postupku, na telefonskoj sednici, razreši sa funkcije, a ne prihvati ponuđenu ostavku, za to bi morali, kako ja to vidim, postojati i neki drugi razlozi, sem političkih. Ili, ako je reč samo o političkoj odgovornosti, najmanje što sam očekivao jeste da to meni lično i našoj javnosti bude nedvosmisleno saopšteno.

Zašto ste izjavili da ne osećate odgovornost za izdavanje nelegalnih dokumenata studentu Miladinu Kovačeviću?

Ne bih rekao da ne osećam bilo kakvu odgovornost. Ona naprosto proizlazi iz činjenice da sam obavljao dužnost generalnog konzula u vreme kada je, postupanjem službenika mog konzulata, državi uzrokovana značajna šteta. Taj osećaj odgovornosti je i jedini razlog podnošenja ostavke. S druge strane, za mene neprihvatljivo deluje činjenica da, kada govore o mom udelu u celom slučaju Kovačević, najviši zvaničnici mog ministarstva upotrebljavaju samo termin „umešanost”, bez ikakvog daljeg obrazloženja. Znate, ja sam u Njujorku nakon otvaranja ovog slučaja pa sve do povratka u zemlju, svakodnevno bio u kontaktu sa novinarima „Njujork posta”, „Dejli njuza”, Foksa. Bio sam u kontaktu i sa advokatom Miladina Kovačevića Vinsentom Akardijem i sa advokatom porodice američkog mladića povređenog u incidentu. Niko od njih nikada moju poziciju u predmetnom slučaju nije kvalifikovao kao „umešanost”. Tek u jednim novinama, mislim baš u „Postu”, postoji izraz „uloga njegove kancelarije”, kao interpretacija razloga smenjivanja. To bi zapravo i mogla biti mera moje „umešanosti” u ceo slučaj – činjenica da sam u određenom trenutku obavljao određenu funkciju.

Vi ste doktor pravnih nauka i logično je očekivati da ste upoznati u kojem delu procedure je došlo do slučajne ili namerne greške?

Za razumevanje zakonskih uslova za izdavanje putne isprave licu protiv koga se u inostranstvu vodi bilo kakav krivični postupak neophodno je poznavati odredbe našeg Zakona o putnim ispravama. Shodno članu 35. stav 1. tačka 1. toga zakona, organ kojem je zahtev za izdavanje putne isprave podnet rešenjem će takav zahtev odbiti uz kumulativno ispunjenje dva uslova: prvog, da je protiv lica koje izdavanje putne isprave traži podneto rešenje o sprovođenju istrage ili je podignuta optužnica, i drugog, da u tom smislu, dakle u smislu zabrane izdavanja putne isprave, postoji zahtev nadležnog suda odnosno javnog tužilaštva.

Ako bi, recimo, u bilo koji naš konzulat u svetu došao naš državljanin sa urednom dokumentacijom, vi ste u obavezi da mu izdate putni list čak i ako imate saznanja da je on učinio neko krivično delo i da se protiv njega vodi krivični postupak. Ukoliko, međutim, u datim okolnostima postoji obaveštenje nadležnog organa zemlje domaćina da je tom licu pasoš oduzet i da mu je zabranjeno napuštanje te države, akt izdavanja putnog lista je nezakonit. Ovo su, u isto vreme, i međunarodni standardi.

Generalnom konzulu u svim poslovima i okolnostima podređen je vicekonzul što pretpostavlja da je on imao obavezu da vas blagovremeno izvesti o tome da je licu koje je podnelo zahtev za izdavanje putne isprave oduzet pasoš i da mu je zabranjeno napuštanje teritorije SAD. Da li je Igor Milošević tako i postupio?

U slučaju Kovačević, do saznanja da je tom licu pasoš oduzet i da mu je zabranjeno napuštanje SAD dolazim tek desetak dana pošto je on napustio SAD, i to iz nekih njujorških novina. To, međutim, ne znači da su američki organi vlasti, konkretno nadležni sud u SAD, propustili svoju obavezu obaveštavanja da je navedenom licu pasoš oduzet i da mu je zabranjeno napuštanje teritorije SAD. Ta informacija je usmeno saopštena konzulu Miloševiću na dan polaganja kaucije, dakle u petak 6. juna. On, međutim, o toj ključnoj činjenici nikada nije informisao, ne samo mene, kao šefa generalnog konzulata, već ni matično Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Treba li uopšte da navodim i okolnost da u vreme izdavanja putne isprave, zbog zdravstvenih problema, ni fizički nisam bio prisutan u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku. Za svaki od prethodno iznetih navoda posedujem i čvrste materijalne dokaze. Dakle, celokupna moja „umešanost” u slučaj Kovačević mogla bi se, u pravnom i svakom drugom smislu, vrednovati kroz prizmu pretpostavke da li sam znao ili sam mogao znati da službenik generalnog konzulata koji na predmetu radi od mene prikriva ključne činjenice koje akt izdavanja putne isprave određuju kao zakonit ili nezakonit.

Tvrdite da za svoju nevinost u ovom incidentu imate čvrste dokaze, ali i nešto više od toga. Ko Vas sprečava da to saopštite javnosti?

Razume se, mislim da je osnovni red da o svim pojedinostima slučaja Kovačević i svim materijalnim dokazima kojima raspolažem najpre obavestim Ministarstvo. Nakon toga neće postojati ni jedan jedini razlog da sve što znam o tom predmetu ne saopštim i javnosti. Svoje dostojanstvo i integritet želim i hoću sam da branim. Kad već niko drugi to očigledno nema nameru da učini.

-----------------------------------------------------------

Imao sam poverenje u Miloševića

Kakav je do izbijanja skandala bio Vaš odnos sa vicekonzulom Miloševićem?

Moj odnos sa konzulom Miloševićem bio je do kraja profesionalan. Moram reći da na njegov rad nisam imao ni jednu jedinu primedbu i da sam u njega imao apsolutno poverenje. Uostalom, reč je o mladom, obrazovanom i sposobnom diplomati koji je, kao takav, krajem prošle godine, i to za vreme službovanja u SAD, vanredno unapređen za dva ranga. Nisam siguran da je takav slučaj vanrednog unapređenja zabeležen u istoriji Ministarstva spoljnih poslova.

Budo Novović

[objavljeno: 11/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.