Koje grupe su najdiskriminisanije na tržištu rada

Izvor: RTS, 16.Jan.2020, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje grupe su najdiskriminisanije na tržištu rada

U oblasti rada i zapošljavanja u Srbiji, prema mišljenju velike većine poslodavaca, nezaposlenih i zaposlenih prisutna je diskriminacija, potvrdilo je istraživanje Diskriminacije na tržištu rada. Istraživanje je za potrebe poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije podržala Nemačka razvojna saradnja u okviru projekta "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji".
U istraživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je prisustvo diskriminacije na tržištu rada potvrdilo je 92 odsto poslodavaca, 86 odsto nezaposlenih i 84 odsto zaposlenih, navedeno je u saopštenju GIZ-a.

Istaknuto je da su svi ispitani akteri saglasni da su najdiskriminisanije grupe na tržištu rada osobe sa invaliditetom, stariji radnici, osobe drugačijih političkih uverenja i Romi.
"Diskriminisane su, takođe, osobe koje žive sa HIV/AIDS, migranti, siromašni i LGBT populacija. Rezultati istraživanja poput ovog govore o stavovima ispitanih aktera na tržištu rada, a ne o objektivnoj meri zastupljenosti diskriminacije. Ali, podaci dobijeni ovim istraživanjem značajni su u pogledu merenja postignutih rezultata i smernica daljih aktivnosti na polju borbe protiv diskriminacije, koje sprovodimo u saradnji sa partnerima, među kojima je i poverenik za zaštitu ravnopravnosti," izjavio je Petar Antić, menadžer projekta Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je rekla da se dikriminacija u oblasti rada i zapošljavanja nalazi u vrhu liste po broju pritužbi građana.
"Trećina svih pritužbi građana odnosi se upravo na tu oblast i ne očekujem da će se nešto bitnije promeniti u ovoj godini," rekla je Poverenica i naglasila da je pojava diskriminacije, pogotovo na tržištu rada, jedno od najbitnijih ekonomskih, a ne samo društvenih pitanja.
Podrška afirmativnim merama Sa poverenicom se saglasio i ambasador Savezne Republike Nemačke u Beogradu Tomas Šib.

"Romsku populaciju čini relativno mlado stanovništvo. To je veliki resurs tržišta rada i države koji će tek doći do izražaja kada se inkluzija sprovede u svim relevantnim oblastima navedenim u Strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji u periodu 2016. do 2025.godine," rekao je Šib.
Većina ispitanih poslodavaca i zaposlenih u istraživanju izjasnila se da pripadnici teže zapošljivih grupa treba da imaju olakšice prilikom upisa u srednje škole i na fakultete.
Takođe, čak četiri od pet anketiranih poslodavaca i više od dve trećine zaposlenih podržava afirmativne mere za zapošljavanje Roma i Romkinja, kao i osoba sa invaliditetom.
Istraživanje je pokazalo da je pored sprovođenja kampanja za podizanje opštih znanja o zabrani diskriminacije i suzbijanju stereotoipa i predrasuda, potrebno raditi na kampanjama koje će biti usmerene na nezaposlene, jer prema istraživanju čak 31 odsto nezaposlenih nije informisano da postoji institucija za zaštitu od diskriminacije. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

UTVRĐEN VISOK NIVO DISKRIMINACIJE NA TRŽIŠTU RADA: Evo koje grupe su najugroženije

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2020

U istraživanju je prisustvo diskriminacije na tržištu rada potvrdilo je 92 odsto poslodavaca, 86 odsto nezaposlenih i 84 odsto zaposlenih..U oblasti rada i zapošljavanja u Srbiji, prema mišljenju velike većine poslodavaca, nezaposlenih i zaposlenih, prisutna je diskriminacija, potvrdilo je istraživanje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.